Veja – novo na hrvatskoj etno sceni

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Ideju o osnivanju benda pokrenuo je vođa skupine i ujedno pjevač Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem Istarske tradicijske glazbe. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Veja u stvaranju glazbe  koristi mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru, harmoniku i cajon, u raznim kombinacijama.

Iako je “Dolina mlinova” debi album, etno skupina Veja iza sebe ima zapažene nastupe na world music festivalima kao što su Arheo.S (Grčka, Italija, Albanija), Viljandi Folk (Estonija), Ethnoambient (Hrvatska), a među brojnim nastupima se posebno izdvaja izuzetno uspješan nastup u poznatom jazz klubu New Morning u Parizu. U srpnju ove godine čeka ih nastup u Burgosu (Španjolska) i Lecceu (Italija).

Album “Dolina mlinova” sadrži 10 pjesama snimljenih u studiju Partyzan (Pula) i studiju Morris (Zagreb). Producent albuma i glazbeni supervizor je Marijan Jelenić (Nola) dok se masteringom pozabavio Martin Swan, škotski  skladatelj, multiinstrumentalist, glazbeni producent i dizajner instrumenata te član grupe Zykopops.

Članovi:
Goran Farkaš – vokal, mih, violina, gajde
Saša Farkaš – udaraljke, gitara
Marko Pernić – back vokal, harmonika, gitara
Ljuban Rajić – cajon, udaraljke
Sebastijan Demark – bas gitara
Marijan Jelenić – dizajner zvuka

Etno skupina Veja za prvi je singl s albuma “Dolina mlinova” izabrala pjesmu “Črni orko” koja govori o mitološkom stvorenju Črnom orku za kojeg legenda kaže da je noću lovio pijance. Što je potom radio s njima, provjerite sami slušajući etno skupinu Veja.

Ček dis aut