‘Secret Cover Tour’ Petera Murphya u Močvari

PB050075-5Nakon uspješne ‘Secret Cover’ turneje u Americi prošlog ljeta, frontmen grupe Bauhaus, Peter Murphy nastupio je jučer u Zagrebačkom klubu Močvara u sklopu europskog dijela turneje.

‘Secret Cover’ turneja uključuje pregled novog materijala koji Peter sprema za novi album koji će biti uskoro objavljen, a to će biti njegov prvi solo album nakon „Unshattered“ iz 2004 godine. Usporedo sa turnejom objavljuje „Secret Cover“ singlove, dostupne samo preko iTunes-a, a na svakom singlu nalazi se po jedan cover. Od planirana četiri singla do sada su realizirana tri, sa obradama pjesama „Instant Karma“ John Lennona, „Space Oddity“ David Bowia i „Transmission“ od Joy Division.

Koncert u Močvari je započela mlada kantautorica iz Londona Lettie Maclean, sa setom od nekih tridesetak minuta, a oko deset sati na sceni se pojavio „Godfather of Goth“ Peter Murphy.

Murphy je na sceni izgledao poput ostarjelog vampira, koji se upravo probudio. Njegova karizmatičnost i teatralnost, nije se nimalo izgubila, a glas ispunjen emocijama još uvijek priziva na neka davna vremena, u kojima je glazba imala neki viši značaj u životima ljudi.

Prvi dio nastupa sastavljen je većinom od novog materijala, uz kojeg je odsvirano nekoliko pjesama sa prijašnjih solo albuma, uz dodatak dvije obrade „The Bogus Man / In Every Dream Home a Heartache“ Roxy Music i „Too Much 21st Century”, sa zadnjeg albuma Bauhausa, „Go Away White” objavljenog prošle godine.

Drugi dio je počeo je sa predivnom pjesmom „ Strange Kind Of Love“ u koju je Murphy ubacio dijelove kultne pjesme Bauhausa “Bela Lugosi’s Dead”, originalno objavljene na prvom singlu grupe prije točno 30 godina, a odsvirane su i „She’s In Parties“ i „Passion Of Lovers“ , te obrade „Ziggy Stardust“ i „Transmission“.

PB050071-5Prateći bend je sastavljen od provjerenih muzičara, koje predvodi gitarista grupe ‘The Mission’ Mark Gemini Thwaite, a uz ritam sekciju, Jeff Shartoff na basu i Nick Troy na bubnjevima, nastupio je i mladi John Andrews na drugoj gitari. Uključivanjem druge gitare napravljen je pravi potez jer su pjesme dobile na sirovosti i snazi koja na momente podsjeća na rane radove grupe Bauhaus. Peterov glas u ovom novom muzičkom konceptu, starim je pjesmama udahnuo novi život, a novi materijal, odsviran sinoć u Zagrebu, izvrstan je pokazatelj da će novi album biti jedan od njegovih najboljih albuma nakon Bauhausa.

I još nešto … prije nekoliko dana na koncertu u Lisabonu, Murphy je imao ljubičaste pramenove, okovratnik od perja, make up … za razliku od koncerta u Zagrebu, gdje se pojavio kao da je došao na tonsku probu što je donekle umanjilo cjelovitost nastupa.To bi, ujedno, bila i jedina zamjerka na jučerašnji koncert.

napisao: Goran Polak
fotografije: Miroslav Miljković