Shoot Me Wendy, Stonebride, Vibrica i She Brought Me Gasoline u Zelenoj Močvari

Stonebride_-_live_-_Nikolsdorf

Zelena akcija poziva 15.10. u Močvaru na “Zelenu Močvaru 2” – drugi po redu cjelodnevni zabavni i edukativni događaj povodom Međunarodnog dana hrane (16.10.), koji promovira održivost, zaštitu okoliša i društvenu pravdu. U sklopu događaja događa se sajam lokalnih proizvoda, razne radionice i predavanja, film te večernji koncert. U glazbenom dijelu večeri natupiti će Shoot Me Wendy, Stonebride, Vibrica i She Brought Me Gasoline,  a svi događaji su besplatni.

“Glavna tema Zelene Močvare je pitanje hrane – želja nam je promovirati kupovinu lokalno uzgojene hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do potrošača. Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme postoje mali i srednji proizvođači u Hrvatskoj koji svoje proizvode ne mogu plasirati jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici. Uz sajam na Zelenoj Močvari posjetitelji i posjetiteljice moći će se informirati na nekom od naših predavanja ili filmu, dok će se djeca, ali i odrasli moći zabaviti i nešto naučiti na jednoj od naših kreativnih radionica. Fokus glavnog programa su film “Gazda” te tribina “Kako ne biti planetožder: tribina o gladi, mesu i industriji”, na kojoj će se tematizirati mnogi problemi moderne prehrane (kao što je nezdrava industrijska hrana, visoke emisije proizvodnje hrane, bacanje hrane…), ali i predstaviti mnoga pozitivna rješenja, kao što je prehrana s malim ili nikakvim udjelom mesa ili mliječnih proizvoda te recikliranje prehrambenog otpada koji je još jestiv.

28371891002_769c37f4d3_oOsim promocije potrošnje lokalnih proizvoda, događaj će se baviti i problemima egzotičnog uvezenog voća, o čijoj proizvodnji ovisi veliki broj radnika i malih poljoprivrednika iz siromašnih zemalja trećeg svijeta. Bit će predstavljena međunarodna kampanja “Make Fruit Fair” (hrv. “Želimo pravednu proizvodnju tropskog voća”) u kojoj sudjeluje i Zelena akcija. Cilj je ove kampanje osvijestiti potrošače u zemljama EU o kršenju ljudskih i radničkih prava proizvođača hrane (prvenstveno voća) u zemljama u razvoju. Egzotično voće se od proizvođača otkupljuje po cijenama koje su toliko niske da ugrožavaju njihovu egzistenciju i mogućnost da prehrane svoju obitelj. Osim toga, pritisak za “efikasnošću”, tj. proizvodnjama što većih količina za krajnje nisku cijenu, rezultira poljoprivrednim praksama koje su vrlo štetne za okoliš i zdravlje (prvenstveno samih proizvođača). Jedan od glavnih krivaca za ovaj cjenovni pritisak jesu veliki trgovački lanci, koji predstavljaju najveće otkupljivače te kontroliraju najveći dio maloprodaje ovih proizvoda u EU. Kampanja “Make Fruit Fair” želi izvršiti pritisak na veliko trgovačke lance da osiguraju uvjete otkupa koji će pogodovati poboljšanju radnih i smanjenju šteta za okoliš.

U sklopu kampanje skupljamo potpise za peticiju u kojoj se od Lidla, jednog od najvećih trgovačkih lanaca i uvoznika egzotičnog voća u Europi, traži plaćanje poštenih otkupnih cijena proizvođačima banana i ananasa iz siromašnih zemalja globalnog juga. Peticija se potpisuje online (www.makefruitfair.com/hr), a moći će se potpisati i fizički na Zelenoj Močvari.”

Raspored događaja:
11:00 – 16:00 Sajam lokalnih proizvoda i radionice – odlična prilika da istražite što nude razni manji proizvođači hrane u široj okolici Zagreba i šire te da kupite nešto od njihovih proizvoda! Usto, imat ćete priliku na radionicama naučiti zanimljive stvari o pripremi hrane te kako najbolje organizirati vlastitu ekološku kupovinu. Saznat ćete razne nove informacije koje će vas više osvijestiti o vlastitim životnim praksama.
Puni popis izlagača bit će objavljen nekoliko dana prije samog događaja.

11:00 – 14:00 Radionice za djecu i odrasle
11:00 – 14:00 Kreativna radionica transparenata
12:00 – 13:00 Radionica: “Kreativna reciklaža”, gostujuća radionica Eko Limach Festa

14:00 – 20:00 Glavni program
14:00 Predavanje: egzotično voće, “fair trade” i kampanja “Make Fruit Fair”
14:00 “Hrana: pravo, a ne privilegija!”, radionica kuhanja reciklirane hrane by Hrana, a ne oružje – Zagreb
14:30 Predavanje: Što nam nose trgovinski ugovori TTIP i CETA?
16:00 Film: “Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacije”
18:00 “Kako ne biti planetožder: tribina o gladi, mesu i industriji” uz vegansku reciklianu hranu by Hrana, a ne oružje

20:00 – 05:00 Glazbeni program:

20:00 VIBRICA (Zagreb; džembe grupa)
22:00 SHE BROUGHT ME GASOLINE (Zagreb; blues/roots)
23:20 STONEBRIDE (Zagreb; heavy rock/alternative/doom)
00:40 SHOOT ME WENDY (Zagreb; postpunk/powerpop)
01:30 – 05:00 WOLFBAD SQUAD AFTERPARTY (disco/funk/retro wave/quentin tarantino party)

Comments

comments