Sitar izgubio svog najvećeg virtuoza

Legendarni indijski virtuoz sitara pandit Ravi Shankar, otac world musica i glazbeni ambasador indijske kulture, preminuo je u svom domu u San Diegu u 92. godini života.

Otac popularne jazz i blues glazbenice Norah Jones u bolnicu je primljen zbog respiratornih problema koji su nastupili tijekom oporavka nakon nedavne operacije srca.

Shankar je rođen u Indiji, no već kao desetogodišnjak preselio se u Pariz skupa s bratom koreografom uz kojeg je učio spajati indijsku i zapadnjačku kulturu. U Indiju se vratio 1938. godine.

Sredinom pedesetih godina počeo je nastupati po Europi i Sjedinjenim Državama nakon što je izučio zanat kod majstora sitara, Allauddina Khana, a njegov prvi album „Three Ragas“ objavljen je 1956. godine. Pisao je glazbu za filmove, bio član indijskog parlamenta, a praktički do kraja života odlazio je na turneje svirajući između 25 i 40 koncerata godišnje.

Najveću slavu stekao je u drugoj polovici šezdesetih kada postaje duhovni vođa i svojevrsni guru članovima Byrdsa i Beatlesa, posebno Georgeu Harrisonu kojeg je i naučio svirati sitar, što je rezultiralo pjesmama ”Norwegian Wood (This Bird Has Flown)”, „Tomorrow Never Knows“, „Love You To“ i „Within You Without You“ koje su postale dio glazbenog kataloga benda.

U to vrijeme smatran je kultnom figurom među angloameričkim pop-rock glazbenicima, što potvrđuju i znameniti nastupi na Monterey Pop Festivalu 1967., Woodstocku 1969. i koncertu za Bangladeš 1971. (koji je organizirao s Harrisonom), a među brojnim suradnjama treba izdvojiti onu s virtuoznim violinistom Yehudijem Menuhinom.