Svježe-pečeni božićni poklon: Lizards Exist

lizards-cover

piše: Nera Talan

Kao na iglama čekam već mjesec dana ovaj album, i evo mi najboljeg poklona: istoimeni album Lizards Exist-a, koji je bio vrijedan čekanja. No, da ne krenem zbrda zdola, tko su uopće Lizards Exist?

Nevjerojatno simpatični i dragi dečki su još tamo 2011. godine imali svoju prvu svirku u rodnom Karlovcu. Ovo je podcjenjen, kako bi oni rekli, space/psychedelic, band (što je na balkanu zbilja rijetkost) koji zaslužuje puno, puno više pažnje. Većinu svirki su imali u Zagrebu i Karlovcu, od kojih valja posebno izdvojiti svirku u sklopu „Bijeli Zeko Uzvraća Udarac“ u zagrebačkom klubu Močvara.

Za uzore navode njemačku Kraut scenu i britanski prog rock, ali ja bih tu definitivno nadodala utjecaje modernih psihodeličnih i stoner bendova, čak i hrvatskih. Sve ovo, naravno, navodim kao jedan veliki plus. Naime, to je bend koji uvodi i dosta svojega, miješaju stare psihodelične zvukove sa (moram pohvaliti) odličnim klavijaturama i moderan funky/stoner zvuk. Kombinacija je odlična. Možda malo krivovjerja ovdje, ali na trenutke podsjećaju na one dobre Modest Mouse dok su se još furali na psihodeliju. Između ostaloga, na njihovoj stranici na fejsu (svi linkovi su na kraju članka, ne brinite) su izdvojili kako im je cilj da mlađim populacijama prenesu psihodelični zvuk. Uspjeli ste i hvala vam u ime svih mlađih generacija! Nego, da ih predstavim, oni su Boris Brozović na bubnjevima i perkusijama, Siniša Mraović na gitari, Roko Margeta na klavijaturama i Tihomir Zdjelarević na basu. Prvi album im je izišao sada, 23. 12. 2014. i meni više poklona za Božić ni ne treba.

Pošto su. pomalo sebično, odlučili na vidjelo pustiti samo 4 stvari, tako sam ih sve 4 odlučila komentirati. Zbilja pokušavam biti što stroža prema mladom kvartetu, ali ovdje se nema što loše reći. „Bamija“, uvodna stvar, na prvu govori da je album obećavajući: masni bass i trippy gitara, gradacija sa slabašnog i tihog, skromnog, prema bogatom glasnom i jakom, ponovno spuštanje sa naglaskom na bubnjeve. Osjeti se malo utjecaj Causa Sui (ko ne zna nek odmah ode saznat tko su) što nipošto nije negativno. I još all that echo kroz cijeli album.. Lajk!

„Ljetni Hit“ je definitivno hit, ali ne toliko ljetni obzirom da ga slušam na minus 80 stupnjeva i cvokoćem zubima u ritmu, ali neka, zagrije stvar nakon prvih minutu i pol, a nakon klavijatura čisto vruće. „58“ je definitvno stvar za potpuno opuštanje, funky i psihodelično, a one jazz pauzice su sjajno osvježenje za album. Mješavina i bluesa i funka i spacea i psihodelije i rocka 60-tih, a sve tako dobro zvuči.

„Anunnaki Dance“ je uistinu šećer na kraju. Ako ovom stvari ne budete prenijeli psihodeliju na mlađe generacije, onda ne znam čime hoćete. Po meni najbolja stvar na albumu, naj psihodeličnija, naj vintage-astija, potpuni chill kroz svih 17 minuta, i što je najbolje: stvar ne dosadi. Ponovno ona gradacija kao i na „Bamija“, a nakon osme minute kreće odličan trip… samo se nadaš da nije kraj pjesme jer želiš još.

Album je savršeno zaokružen, novina na hrvatskoj sceni, osvježenje za nas željne psihodelije, a na mojoj playlisti će se sigurno još dugo, dugo vrtiti.

Zaključak? Predlažem podebljati još tog masnog basa, istaknuti ga. I klavijature bi mogle biti malo glasnije, ali osim toga, jedan jako zrelo napravljen album.

A kad ćete ih vidjeti? Već 10.01 nastupaju u Karlovcu, a 07.03 su u Čakovcu. Iz razgovora s njima sam saznala da se dečkima nigdje ne žuri, opušteno i polako dogovaraju svirke, bez ikakvog siljenja, što je također plus. Album u materijalnom obliku izlazi kroz 3 tjedna, a vinyl, nadaju se, do ljeta. Jedva čekam jer, naravno, vinyl je ipak vinyl.

Facebook stranica: https://www.facebook.com/pages/Lizards-Exist/467666676640025?fref=ts
Soundcloud (svi poslušat, odma): https://lizardsexist.bandcamp.com/releases