TC Electronic BG 250

Danas Vam želim predstaviti pojačalo čiji sam ponosni vlasnik. Riječ je o TC Electronic BG 250.

BG250 se po cijeni i snazi orijentira na početnike i napredne svirače. Optimalan je za manje ili srednje svirke, iako teoretski može poslužiti i za veće. Po meni ima odličan omjer uloženo-dobiveno, ako želite kvalitetno pojačalo s kojim možete svirati live, snimati itd. Glava se nalazi iza, kao što možete vidjeti na slici, a ne naprijed kao kod većine combo pojačala. To je sad više stvar ukusa, kako se kome više sviđa.

Pojačalo ima 16kg, 250W snage, 15″ zvučnik, 1″ custom tweeter, ulaz za slušalice tako da možete svirati tiho, iako naravno svi volimo glasno. Ima aux ulaz za mp3 ili druge uređaje, tako da si možete pustiti muziku preko njega i vježbati što je po meni jako praktično. Također mi se jako sviđa to što ima ugrađen štimer, tako da sam i tu uštedio novac i prostor. Inače što se tiče oblikovanja tona, imate klasični bass, mid i treble, i kroz malo “igranja” možete vrlo lako naći sound koji vam odgovara. Uz to imate i TubeDrive koji se može upaliti za još malo žešći i topliji sound, ovisno koliko ga pojačate.

Jedna vrlo korisna stvar je TonePrint. Naime, TC vam nudi da imate jedan efekt (kreiran od strane profesionalnih muzičara kao recimo Nathana Easta, Mark Kinga, Juana Alderatea) u pojačalu, koji možete mijenjati tako da se spojite preko usb-a (koji dođe s njim) na laptop, ili, što je meni osobno skroz zanimljivo, preko smartphone-a. Samo skinete efekt koji želite na mobitel, stavite uređaj blizu pickup-a i sound vam je na pojačalu. Inače na njihovoj stranici u izboru imate 6 efekata – Chorus (factory setting), Drive, Vibrato, Octaver, Flanger i Compressor. Ja sam si recimo spremio nekoliko efekata na laptop, pa ih samo mijenjam po potrebi. Imate i opcionalni footswitch koji možete kupiti.

Smatram da je ovo sve u svemu odlično pojačalo, s kvalitetnim zvukom. Jako praktično za basiste koji sviraju redovno uživo i ne žele nositi previše opreme sa sobom. Mislim da je TC Electronic s ovim modelom, a i drugim, postavio standarde u nekim segmentima za svijet bass pojačala, prema kojima će se mnogi proizvođači u buduće orijentirati. Dobiti što više u jednoj kompaktnoj veličini i po pristupačnoj cijeni.