Terraneo Festival – projekt nove generacije

terraneo

Danas u 11h održana je prva službena presica organizatora festivala Terraneo u polukružnoj dvorani Teatra &TD (SC) u Zagrebu. Hvale vrijedan projekt koji se priprema ovo ljeto u Šibeniku, u opuštenoj atmosferi predstavili su direktor festivala Mate Škugor (Žedno Uho) u suradnji s Lukom Pavićem (Artim produkcija) i predstavnikom šibenskih gradskih vlasti, dogradonačelnikom Petrom Baranovićem.

Kao što smo već prethodno najavljivali Terraneo festival, koji će na Jadranu nastaviti „žednouhu“ tradiciju, zamišljen je kao netipični ljetni festival, koji će uz sunce, more i obilje dobre glazbe i zabave objediniti i plemenitu svrhu ekološke edukacije u kulturno-povijesnoj jezgri Dalmacije između dva predivna Nacionalna parka – Krku i Kornate, u špici turističke sezone. Svaki element ove priče otkrio je odličnu organizaciju i senzibilitet samih autora ove originalne ideje.

Tokom pet ljetnih dana, točnije od 09.-13.kolovoza na idealnoj lokaciji, u staroj vojarni Bribirskih Knezova, na samo 500m od mora i dovoljno blizu stare gradske jezgre, smjestit će se festivalski program koji će moći prihvatiti i do 10 000 posjetitelja. Proizlazeći iz želje da ovaj projekt postane prepoznatljiv brand za buduće generacije, sama infrastruktura vojarne će se do otvaranja festivala preurediti i prilagoditi potrebama istog. Unutar objekta planiraju se 3 open air pozornice te 2 DJ floor-a s party zonom u i oko postojećih hangara, a uz objekte smjestit će se kamp za nekoliko tisuća posjetitelja, koji će uz festivalsku ulaznicu moći provesti pet neponovljivih dana ljetovanja za gotovo simboličnu cijenu od 100kn. Do lokacije će organizatori također osigurati prijevoz unatoč tome što se do centra Šibenika može uživati u ugodnoj šetnji.

Glazbeni program festivala okrenut je prema ciljanom auditoriju kako bi omogućili posjetiteljima da dolaskom na festival imaju priliku uživati u nastupima svih izvođača tokom prva tri dana koja će biti okrenuta svirkama. Festival će objediniti aktualna pop i druga imena koja su zadnje vrijeme punila europske dvorane i koja su nedavno objavljivala nove albume. Osim do sada najavljenih headlinera The National, Mogwai, The Thermals i Oneida, danas su otkrivena i imena kao što su The Fall, Janelle Monae, Crystal Castles i jedno domaće – Dubioza kolektiv. Organizatori napominju da je to samo početni line-up te da će se uskoro objaviti službene potvrde još velikih i manjih imena inozemne i domaće scene.

Kao popratni program organizirat će se ekološke radionice i edukacijski programi te krativne radionice i izložbe uz naravno prezentaciju same regije kroz razne sportsko-zabavne sadržaje i turističke izlete pa čak i bungee jumping sa šibenskog mosta.

Festival će, osim programom, ostalim europskih ljetnim festivalima konkurirati i cijenom. Prvi promotivni paketi ulaznica krenut će u prodaju od ponedjeljka i to po cijeni od samo 260kn, tj. 360kn cijena ulaznice s kampiranjem. Cijena paketa ulaznica će sukladno približavanju datuma rasti no na same dane festivala na lokaciji će se moći kupiti i jednodnevne ulaznice.

S obzirom na plemenite i originalne ideje organizatora te nekorporativan karakter festivala, ovakvoj generaciji novih projekata možemo samo čestitati i poželjeti puno sunčanih dana.