Tinariwen – Tuarezi u Zagrebu


TinariwenU utorak, 10. studenog u Aquariusu će se održati koncert vjerojatno u Europi najpoznatijeg tuareškog sastava, grupe Tinariwen. U Zagrebu su nastupili već nekoliko puta, a zadnji puta oduševili su zagrebačku publiku na VipINmusic festivalu 2008. godine.Tinariwen će predstaviti svoj novi – četvrti studijski – album Imidiwan/Companions, objavljen krajem lipnja, na kojem je ponovo surađivao Jean-Paul Roman, koji im je pomagao i kod albuma iz 2001. godine Tisdas Sessions. Album je uglavnom dobio vrlo dobre i odlične ocjene u medijima koji se bave glazbom, a zajednički je dojam kritičara izrazio Daily Telegraph, čiji je muzički kritičar ustvrdio da su oni…“najbliža stvar pravom blues osjećaju koja se u modernom svijetu može naći.“

Tinariwen (na Tamashek jeziku: množina riječi “pustinja”) potječu iz saharskog sjevernog dijela Malija, i postoje u raznim formacijama već 40 godina. Dugo su bili ikonama samo generacijama mladih Tuarega koji su živjeli u egzilu u Alžiru i Libiji. Nakon što ih je na jednom od afričkih world music festivala vidio Robert Plant, glas o njima proširio se najprije među ljubiteljima world muzike, a ubrzo nakon toga i među ljubiteljima rocka, zahvaljujući sve češćim nastupima na rock festivalima u Europi i SAD. Konačnu afirmaciju doživljavaju objavljivanjem drugog studijskog albuma Amassakoul 2004. godine, nakon kojeg postaju jedna od u svijetu najpoznatijih afričkih grupa. Album je uvršten u 50 ključnih afričkih albuma svih vremena, a nakon BBC World Music Award 2005. godine postali su svjetska atrakcija i ne prestaju nastupati na rasprodanim turnejama.

Rockeri su ih prihvatili u prvom redu zbog karakterističnog kotrljajućeg i pulsirajućeg ritma gitara, dominantnog instrumenta u muzici grupe. Često i potanko analiziran gitarski zvuk i stil Tinariwena Tuarezi nazivaju „assouf“. Taj zvuk podsjeća na korijene rock muzike, najčešće blues, iako članovi Tinariwena nisu čuli američki blues sve do 2001. godine, kad su prvi puta nastupali izvan Afrike. Budući da i blues ima jedan od svojih korijena u području rijeke Niger, za pretpostaviti je da oba spomenuta gitarska stila imaju dijelom zajedničko ishodište, iako su se do danas razvijali i uobličili potpuno nezavisno jedan od drugog.

Prije nego klasični band Tinariwen je skupina pjevača, pjesnika i muzičara koji se okupljaju u različitim kombinacijama da bi svirali na koncertima i turnejama, odnosno snimali nosače zvuka. Obzirom na nomadsko kulturno nasljeđe i običaje pustinjskog života, to je izgleda bio jedini način da grupa opstane i ostane tako dugovječnom.

Nosači zvuka:

 • The Radio Tisdas Sessions (2001)
 • Amassakoul (2004)
 • Aman Iman (2007)
 • Imidiwan/Companions (2009)
Na zagrebački koncert grupa bi trebala stići u slijedećem sastavu (iako je već objašnjeno zašto se konačni sastav nikad ne zna dok ne izađu na pozornicu):
 • Ibrahim Alhabib / ‘Abaraybone’ – solo gitara , vokal
 • Hassan Touhami / ‘Abin Abin’ – gitara, vokal
 • Abdallah Alhoussenyni – akustična gitara, vokal
 • Eyadou Leche –bas gitara, calabash, prateći vokal
 • Said Ayad – udaraljke, prateći vokal
 • Elaga Hamid – gitara, prateći vokal
 • Abdallah Lamida /’Intidao’ – gitara, prateći vokal
 • Mohammed Tahada – udaraljke

napisao: Dinko Prpić