Tirania: “Brothers from another mothers…”

tiraniaZaprešićki melodic death metal bend otkriva nam sve od svojih početaka pa do dana današnjeg. Tko je osnovao bend, kako je napredovao zvuk, koji im je koncert bio najbolji, pa čak i koji im se festival malo i zamjerio. Članovi: Danijel Puškarić (gitara, vokal), Patrik Zubaj (gitara), Ivan Lacković (bubnjevi) i Mislav Ivanek (bas).

Budući da bend postoji već 10 godina koliko istih članova je ostalo u sadašnjoj postavi i tko su oni?

Patrik: Od osnivanja benda pa do sada u Tiraniji se od izvornih članova zadržao samo Danijel Puškarić.

Kada su se pridružili ostali članovi? Od kada Tiraniu čini vas četvero?

Ivan: U ovom sastvau smo od desetog mjeseca 2012. Zadnji se pridružio Mislav Ivanek na bass-u.

Gdje ste se upoznali?

Ivan: Pušku sam upoznal na klupici u Zaprešiću, svatko je tamo došao svojim poslom a završilo je tako da je moj susjed napomenuo da sviram bubanj i tu sam dobio poziv u bend.

Patrik: Preko kolege sam saznao da bend organizira audiciju za novog gitaristu na koju sam se prijavio. Tada sam upoznao sve članove (Ivana i Danijela). Mario Žaja je tada bio basist, ali njega je ubrzo nakon toga zamijenio Mislav.

Gdje se održavaju i koliko u prosjeku traje jedna vaša proba?

Ivan: Probe smo imali na jako puno različitih lokacija od prostora udruge AUKU Autsajder, pa do iznajmljene garaže na Britancu. Napokon smo se utaborili u novodovršenoj garaži na Savi, a probe u prosjeku imamo minimalno jednom tjedno barem po 2 sata.

Zvuk se mijenjao kroz sve ove godine; možete li ukratko opisati taj niz promjena? S kakvim je zvukom Tirania krenula i u što se zvuk danas pretvorio?

Ivan: Počelo se kao Trash Metal gdje je najveći utjecaj bila Metallica, nakon toga u bend je dodana violina i ta suradnja je rezultirala demo albumom “Illusion”. Ubrzo bend ostaje bez violine, a progresivni bendovi poput Dream Theatera postaju sve zanimljiviji članovima i tu nastaje singl “The War After”. Kako je vrijeme odmicalo dolazi do konflikata između članova i u bendu ostaje samo Danijel koji ubrzo okuplja nove ljude oko sebe i pokreće “novu” Tiraniu u Melodic Death obliku kakva je i danas.

Pripremate pjesme za šesti po redu demo album, kako izgleda radna atmosfera u bendu? Tko piše tekstove, a tko glazbu? Sudjelujete li svi u stvaranju?

Danijel: Demo verzije pjesama za šesti album The Lurking Fear – EP su dovršene, a čak smo počeli raditi i na novim stvarima. Pjesme i glazbu pišem ja, a onda zajedno na probama razrađujemo detalje.

Najbolji koncert do sada bio je…

Ivan: Glazbeni klub Črnomerec kao prva destinacija našeg malo projekta “Metal Carnival”, gdje smo u suradnji sa još 4 benda Mindread, Dead Eclipse, Mephisto’s Requiem te M.U.D.

Danijel: Također, atmosfera je bila posebno vesela i svi su se dobro zabavili.

Ivan: Doslovno razvalili cjeli prostor.

Najlošiji koncert…

Danijel: Paromlin!

Ivan: Mislim da ćemo se i tu složit – Underground Resserection u Paromlinu. Metal festival na kojem je trebalo svirat 19 bendova, a sviralo je možda 10 i nakon konstantnog odgađanja našeg tremina sviranja jednostavno smo odbili svirat.

Možete li se sjetiti kakvih anegdota vezanih za koncerte, probe, snimanja i slično?

Ivan: Pa jednom je Puška produžio svoju solažu kako bi impresionirao djevojku u publici.

Hahaha i jesi li uspio?

Danijel: Umalo! Ma ja ih uvijek impresioniram..

Družite li se kao bend i izvan okvira probi i koncerata? Što mislite koliko je to važno?

Ivan: Naravno da da, skoro svaki put nakon probe odemo bar pivu popit ako ne i zaružit cijelu noć. Da to ne radimo nebi bili tu di smo sad, bolje smo se upoznali i znamo više manje kako tko funkcionira, imamo svoje fore, svoj način komunikacije.

Danijel: Volimo se, tučemo se, kao braća smo si..

Ivan: Brothers from another mothers.

Lijepo. Što još radite u životu van benda?

Ivan: Patrik, Mislav i ja studiramo, a osim sviranja nije da imamo neke dodatne hobije, jednostavno uživamo u ovom što radimo i namjeravamo što više izvuć iz toga.

Danijel: Ja tražim posao pa bi zamolio ovim putem ako netko treba elektrotehničara, servisera računala, rad u glazbenom studiu neka mi se javi, ostavim kontakt.

Dragi poslodavci, čuli ste, haha! A ja želim čuti što očekujete od Tiranie u bližoj budućnosti?

Ivan: U pripremi je snimanje singla The Horror In The Eyes, za istu stvar se dogovara snimanje spota a sve zajedno to bi trebala bit najva za šesti po redu album, već prije spomeuti The Lurking Fear. A da bi voljeli dobit ugovor naravno da bi, svaki bend sanja o tome pa ako ima netko tko je voljan pružit nam priliku bili bi i više nego zahvalni.

Danijel: Baš nam se malo prije javila jedna engleska izdavačka kuća, ali traže da dođemo tamo na audiciju…

Ivan: …a mi sad skupljamo priloge da platimo kartu do tamo.

Danijel: Opet bih zamolio ovim putem sponzore…

Hoćete li uskoro imati kakav koncert kojeg možemo najaviti?

Ivan:  4.5. AKC Garaže Vrbovec je sljedeća postaja Metal Carnivala, tamo idemo busom. Svi zainteresirani mogu s nama za samo 40 kuna, a u to je uključen put do tamo, natrag i besplatan upad.

Nadam se da ćete naći sve što tražite; od posla do ugovora i naravno puno  dobrih koncerata. Vrbovec, here they come! 🙂