Tomislav Goluban & Singrlice: Tradicija i etno u novoj pjesmi

Peti, još uvijek aktualni, album usnoharmonikaša Tomislava Golubana, „Med bregi“ priča je o Zagorju kojem je, mogli bismo reći, i posvećen. U njemu Goluban vidno ističe ljubav prema zagorskim bregima otkud i potječe, te u njima crpi nepresušnu inspiraciju, što tekstovima, što glazbom tog kraja.  Spajanje usne harmonike, bluesa i tradicijske glazbe na ovom albumu vrlo uvjerljivo prezentiraju i mnogi gosti koji su doprinijeli svojim različitim i osebujnim stilovima.

Jedan od gostiju na spomenutom albumu je i ženska vokalna skupina iz Samobora, Singrlice. Ovim putem donosimo video spot za singl na kojem je ta suradnja i ostvarena, „Meknite se vse gore“. „Meknite se vse gore“ izvrsna je fuzija Golubanovog instrumentalnog talenta s moćnim vokalima Singrlica koje su konstanta kvalitete u svojoj domeni.

Video spot je sniman na vrhu Strahinjčice, gdje se dotiču mitsko i stvarno. To je drugi najviši vrh Hrvatskog zagorja, mjesto na kojem doslovno niti jedna dan nije isti, a ovaj slikoviti krajolik nadahnjuje i u vama oblikuje paletu različitih osjećaja, ideja i misli.

goluban-singrlice
Foto: Igor Rubowski

„Prihvatile smo suradnju s Golubanom jer nam je, uz zajednički glazbeni žanr koji se bavimo, „legla“ i zafrkancija s njim i dečkima iz benda. Iako smo mi žene brojčano prevladale, dečki se odlično snalaze u našoj glasnoj hrpi!“ – ističu Singrlice.

Kad govorimo o spajanju tradicijske glazbe i suvremenog na hrvatskoj etno sceni, govorimo o Singrlicama. Suradnja Golubana i Singrlica traje već nekoliko godina, a započela je kad je Tomislav gostovao na njihovom drugom albumu „Made in tradicija“ za kojeg su i osvojile Porin za najbolji etno album 2011. godine. Njegujući zajedničku ljubav prema tradicionalnoj glazbi, „golub“ i „grlice“ se odlično razumiju.

Vjerujemo kako nije slučajno da su se ovi glazbenici, kompatibilnih imena, pronašli u više smjerova svog djelovanja jer se „pernata“ suradnja nastavila i na Golubanovom aktualnom albumu, kao i kroz zanimljive zajedničke live koncerte.

„Na ovom mjestu gdje i ljudi i ptice mogu početi svoj let na Zagorjem – granice vlastitog uma se ruše pred snagom netaknute prirode. Snimajući, kroz vjetar u usnoj harmonici, osjetili smo onu čistu, neiskvarenu i zaigranu slobodu. Vjerujem kako smo ljudima prenijeli barem dio tog momenta i ovim spotom. Ako nismo, dođite u Zagorje i osjetite ga sami…“ – poziva Tomislav Goluban.