„Unterstadt“ HNK Osijek gostuje u ZKM-u

unterstPredstava Untestradt“ nastala po istoimenu romanu Ivane Šojat, u režiji Zlatka Svibena, i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Osijek gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu i nedjelju, 30. i 31. siječnja. Ovim važnim gostovanjem zagrebačka publika ima, napokon, prigodu vidjeti jednu od ponajboljih predstava hrvatskog kazališta nastalih proteklih godina, dobitnicu Nagrade hrvatskog glumišta.

Iz opsežnog romana Ivane Šojat „Unterstadt“ koji je dramatizirala Nives Madunić Barišić, redatelj Zlatko Sviben i dramaturg Bojan Marotti izdvojili su fragmente koje nadograđuju književnim (Miroslav Krleža) i filmskim citatima, kao i dokumentarnom građom kojom predstava postaje zanimljivim primjerom povezivanja fakta i fikcije. U svojem romanu Šojat Kuči dotaknula se tabu teme, ispričavši priču o četiri generacije obitelji osječkih Nijemaca od početka do kraja 20. stoljeća. Riječ je o prešućivanom dijelu povijesti koji pokazuje svu složenost društveno-političkih okolnosti i ideoloških utjecaja koji se prelamaju na leđima pojedinaca čiji se životni izbor često svodi na to čiju će stranu odabrati.

Glumačka suigra Sandre Lončarić Tankosić i Branke Cvitković u glavnim ulogama prepuna je emotivnog naboja koji u finalu predstave doživljava melodramatski vrhunac i osjećaj tragičkog pročišćenja, čemu je pridonijela i sugestivna glazba Igora Valerija.

Uz njih glume Jasna Odorčić, Tatjana Bertok-Zupković, Aleksandar Bogdanović, Miroslav Čabraja, Mladen Vujčić, Ivana Soldo Čabraja, Matea Grabić, Radoslava Mrkšić, Vladimir Tintor i dr.

Comments

comments