4. Zagreb Guitar Show: Blues Night @ Hard Place, 4.11.2014.

Oglas

Zagrebački blueseri zagrijali i prodrmali Hard Place na 4. Zagreb Guitar Showu

piše: Luka Vuletić

Hard Place je u utorak navečer bio je pravo mjesto slavljenja bluesa na zagrebački način. Klub podno Nacionalne sveučilišne knjižnice okupio je sjajne blues majstore u sklopu blues večeri Zagreb Guitar Showa, koji se već tradicionalno održava četvrtu godinu zaredom.

Za četiri godine ovog sjajnog festivala koji se proteže kroz cijeli studeni, nastupila su četiri benda, koja su se svojim gitarama, bubnjevima, basom i vokalom prošetala kroz povijest bluesa, od Mississippija preko Chicaga do Londona.

Utorak je svakog tjedna najvažniji dan za blues u hrvatskoj metropoli, a da ljubav prema ovoj američkoj roots glazbi sve više raste pokazao je velik broj ljudi koji se okupio sinoć, od starijih ljubitelja do onih mladih, koji su u sve većem broju.

Blues večer otvorio je Rusty Leaf, bend osnovan u jesen 2012. godine od strane dvojice glazbenika koji su već ranije dijelili pozornicu u drugim bendovima, a to su Siniša Canko na gitari i Siniša Eret na basu. Pjevaču Hrvoju Bačaneku i bubnjaru Goranu Markiću nakon dvije autorske stvari na pozornici pridružili su se Jura Havidić i Hrvoje Šolić iz grupe Fire, a nakon njih Goran Sirotić i Damir Horvatiček.

Bend je sinoć izvodio klasike Jimija Hendrixa, Howlin Wolfa i Muddyja Watersa kojima su dobro zagrijali publiku na samom početku večeri.

Nakon Rusty Leafa pozornicu su preplavili kaubojski šeširi, a za to je zaslužan band Mapache Blues, kojeg čine iskusni i prekaljeni glazbenici Gvozden Šop (gitara, vokal), Zvonimir Orčić (gitara, vokal), Josip Štilinović (bas, vokal) i Nenad Mlinarić Mlinka (bubnjevi). Članovi benda koji imaju iskustva sviranja i na velikim svjetskim festivalima poput Wackena dodatno su užarili atmosferu Hendrixom, Fleetwoodom Mackom te country rock izvedbama. Njima su se na pozornici pridružili Mario Hendija (Country Strike) i Petar Štrok (The Wits) u prvom dijelu nastupa te kasnije Robert Bašić (Country Strike), poznati mladi graditelj gitara ‘RB Guitars’.

Da se atmosfera nakon sjajnog nastupa Mapache Bluesa i njegovih gostiju ne ohladi pobrinuli su se Haystack Covers, koji su se okupili samo za Zagreb Guitar Show. Bend čine Zdenko Kovačević (gitara/ Blue and Lowdown), Josip Pavlović (vokal/Blue and Lowdown), Matija Podgorski (bas/Ben Dover) i Robert Jurčec – Muha (bubnjevi/Vulkan).

Kao i prethodni bendovi, Haystack Covers je napunio malu pozornicu gostima iz Lule mira Sašom Munjazom – Saletom i Vedadom Usanovićem te Goranom Vukovićem – Gizom iz Ben Dovera. Prisutne su zabavili izvedbama chicago, ali i british blues klasika, a na vokalu se pridružio i Tomislav Vedrina iz Country Strikea.

Veselu večer zaključio je Colours of Blue, ponovo reanimirana skupina iskusnih glazbenika, koji sviraju nestandardni blues repertoar poput Davida Hidalga i Tommyja Castra, ali i klasike poput Erica Claptona i ZZ Topa. Na pozornici su im se na zatvaranju blues večeri Zagreb Guitar Showa na pozornici priključili Vedran Žanko iz Mojo Stuffa i Vlatko Pejić iz Ana B. Goog.

Bila je to odlična najava Zagreb Guitar Showa na kojem će nastupiti sjajni izvođači iz raznih žanrova glazbe.

Ček dis aut