5. Dimensions još je jednom pomakao granice festivalske produkcije

dimensions2
Autor: Kristian Vrangalovski
(photos courtesy of Dimensions Festival)

Netom završeno peto izdanje Dimensions festivala, festivala probrane underground elektronske glazbe i srodnih žanrova, koji se održao na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo od 25. do 28. kolovoza ove godine, još je jednom pomakao granice festivalske produkcije, te oduševljeno mnoštvo uveo u nove uzbudljive dimenzije elektronske glazbe, čijem novom procvatu, čini se nema granica.

Ovogodišnji Dimensions raspoređen na devet festivalskih pozornica na kopnu i na brojnim zabavama na brodovima koji su plovili brijunskim arhipelagom, ispunio je visoka očekivanja oko 8000 glazbenih sladokusaca, koji će ga pamtiti po povratku živim svirkama – koncertima, raznim live nastupima kojima su obilovale sve pozornice, ali i vrhunskim setovima glazbenih zvijezda techna, housea, drum ‘n bassa, funka, soula, disca, jazza i afrobeata, poput Richiea Hawtina, Larryja Hearda, Moritza Von Oswalda, Rødhåda, Marcela Dettmanna, Moodymanna, Hiatus Kaiyotea, Darkstar, Ben Klocka, Nightmares on Wax, Male, Kahna, The Buga, Calibrea…

beach stage

U svijet Dimensions festivala ulazimo kroz službeni kamp, tik do samog festivala, uz obalu mora, s pogledom na idilični brijunski arhipelag. Tu se u malom gradiću šatora osjeća prava vibra festivala – mladi partijaneri pripremaju se za duge plesne večeri, i jutrom liječe od istih. Uz kamp nalazi se pozornica na plaži – The Beach. Idilično mjesto gdje se mogu poslušati opuštene, ali vrhunske svirke – koncerti i DJ setovi iz svijeta soula, disca i world glazbe. Neki od vrhunaca dnevnog programa na plaži bili su u petak nastupi afrobeat pjevačice Mim Suleiman. Subotu su plažu rasplesali Cuisine dub, Awesome tapes from Africa, Antal i vrhunski live afrobeat band Dele Sosimi. Nedjelju bi izdvojili live nastup The Yussef Kamaal trija.

larry heard

Regenerirani, osunčani i vrhunskim svirkama na plaži opušteni posjetitelji navečer kreću prema tvrđavi. Prva na putu im je glavna pozornica festivala – The Clearing, sa mnoštvom live actova i svirki. The Clearing je u četvrtak ugostio Darkstar duo koji se predstavio očaravajućom mješavinom čudnovate mračne i psihodelične elektronike. U petak zapaženi su bili nastupi jazz-fusion sastava Moritz Von Oswald Trio prožet različitim dub, reggae i afro zvukovima, nakon čega je uslijedio nastup čikaške house legende Larryja Hearda aka Mr. Fingersa, koji je nastupio nakon dvadesetogogodišnje pauze te je oduševio prepun The Clearing svojim opusom u dinamičnoj mješavini soula i funka. Subotu su predvodili live set Stevea O’Sullivana u minimalističkoj i soul klupskoj svirci, te live petorka Octave One, koji su miješajući različite elektronske žanrove rasplesali publiku. Nedjelju je po prvi puta u Hrvatskoj nastupio australski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote, apsolutne zvijezde večeri, Nightmare on Wax u dj varijanti, te česti gost Motor City Drum Ensamble.

hiatus kaiyote

Mnogima najdraža pozornica festivala je Moat – rov oko tvrđave dug 100 metara i okružen sa sedam metara visokim kamenim zidom, duž kojeg su postavljena tri para ogromnih soundsystema, dajući The Moatu posebnu vizualnu i čudesnu zvučnu kulisu. Za ljubitelje žešćeg zvuka tu su prvog dana nastupili Hessle Audio ekipa; Ben UFO, Pearson Sound, žestoki Pangea, DJ Qu i Matias Aguayo. Petak je u Moatu bio dan za techno, za što su se pobrinuli njegovi velikani Richie Hawtin, Rodhad i Kenneth Christiansen. NTS Radio u rov je u subotu poslao favorite svoje postaje; DJ Stingraya, koji je predstavio svoju mjesavinu electra i klasičnog detroit zvuka, Genea Hunta, Shanti Celeste i Josey Rebelle. Dok je nedjelju začinila Bodytonic ekipa s Helenom Hauff i Space Dimension Controllerom, a uz njih nastupio je i domaći Petar Dundov, te Intergalactic Gary s kombinacijom lepršavog disca i tvrđeg electra.

hawtin

The Void pozornica, koja se nalazi tik uz tvrđavu, od zapaženih ugostila je u četvrtak takeover Resident advisora uz imena poput Ben Klocka, Kyle Hall, The Zenker Brothers, te petak perjanice techno bastiona, etikete Ostgut Ton i kluba Berghain – pionirku berlinske techno i house scene DJ-icu Tama Sumo, hipnotičkog Massimiliana Pagliaru, ljubitelja industrijskog i eksperimentalnijeg techno zvuka, Marcela Dettmanna, te Ryana Elliota.

sirup stage

Pozornica The Stables, unutar tvrđave, u četvrtak je tutnjala uz Hieroglyphic Being, Fit Seigel i Beatrice Dillon kao i Moritz Von Oswalda u dj set izdanju. Petak su publiku The Stablesa zagrijali rezidenti poznatog škotskog kluba Sub Dub – Midland, Marcellus Pittman i Mount Liberation Unlimited. Subotu bi izdvojili nastup Alexander Nuta, dok je nedjelja bila u znaku norveške Sex Tags Mania ekipe čiji su predstavnici DJ Fett Burger i DJ Sotofett.

Mungo’s Arena, uz neizostavan savršen zvuk i masan bass, srce je i Outlook i Dimensions festivala od začetaka. U četvrtak u toj sjajnoj plesnoj pozornici u njedrima same tvrđave nastupili su velikan dubstepa Mala, te čudesni producent i dj grimea i deep dubstepa Kahn. Petak su predvodili dBridge, Calibre te Alix Perez u takeoveru drum’n’bass labela Exit Records, dok je subotu predvodio velikan bass scene The Bug uz Miss Red.

petar dundov

Činjenicu da Hrvatska osim predivnih mjesta za održavanje festivala, ima i sve jaču scenu elektroničke glazbe, dokazao je nikad veći broj domaćih posjetitelja, kao i mnoštvo hrvatskih izvođača, predvođeni hrvatskim pionirom techna svjetskog glasa Petrom Dundovom, Miss Sunshine sa svojim toplim i energičnim techno zvukom, te Ilijom Rudmanom zvijezdom underground disco scene. Na manjim pozornicama predstavili su se; Zagrebački kolektiv Ekstrakt i njegovi članovi Mimi, Labud, Novell i Ganik, zatim cfsn DJs, Mislav i Pytzek kao predstavnici domaćih etiketa svjetske reputacije Burek i Barba, Borut Cvajner iz Pule, predstavnik Vakum Records, još jedan pulski predstavnik – Bebetto te Arsen Pavešić kao predstavnik kluba Sirup. Na čast nam svakako služe i vrhunski live nastupi domaćih glazbenih virtuoza ABOP (After je bolji od partyja) i Chui – spoj suvremene klupske plesne glazbe i jazzom, čiji je album proglašen najboljim hrvatskim albumom 2015. godine. Pozornicu na plaži rasplesao je mladi Cuisine Dub, nadolazeća glazbena zvijezda.

abop

Nakon uistinu sjajnog petog izdanja Dimensions festivala, zidovi velebne tvrđave neće dugo mirovati. Basovi starijeg i većeg brata Dimensions festivala – također gotovo raprodanog Outlook festivala(ostalo je po 100 dnevnih karata za svaku vecer festivala) , pod vodstvom najvećih svjetskih izvođača dub, reggae, drum n bass, garage, dubstep, hip-hop, trap i house scene, spremni su od 01.-04.09. uzdrmati tvrđavu, na opće oduševljenje tisuća posjetitelja diljem svijeta, ali i vašeg novinara, izvjestaj kojeg slijedi slijedeći tjedan.

Ček dis aut