BAJAGA i INSTRUKTORI objavili novi spot ‘DALJINA, DIM I PRAŠINA’

Bajaga & Instruktori objavili su spot za naslovnu pjesmu aktualnog albuma "Daljina, dim i prašina", u kome glavnu ulogu ima čuveni srpski glumac Srđan Žika Todorović.

"Spot potpuno prati atmosferu pjesme ‘Daljina, dim i prašina’. Režiser Žare Batinović u potpunosti je osjetio emociju pjesme. Što je najbitnije. Kad bih znao da snimam spotove, upravo ovakav bih napravio", kaže Momčilo Bajagić.

Upravo je režiser Batinović, koji se dokazao sa prošlim spotom "Vreme" sa novog albuma Bajage i Instruktora, predložio da za "Daljinu, dim i prašinu" bude angažiran Todorović, glumac poznat po ulogama u filmovima kao što su "Kako je propao rokenrol", "Underground", "Mi nismo anđeli", "Sivi kamion crvene boje"…

"Veliki majstori se vide i u malim ulogama", komentirao je Bajaga Todorovićev učinak u spotu "Daljina, dim i prašina". "Žika je stvarno jedan od mojih omiljnih glumaca. Svi smo se složili da je Žika roker i da može doprinijeti spotu, jer shvaća glazbu. Ideja da Žika bude u spotu je bila Žaretova, mada nije znao da smo nas dvojica već surađivali…"

Još davne 1983. godine Bajaga je radeći kao producent prvog albuma beogradskog sastava Bezobrazno zeleno "BZ1" upoznao mlađahnog Todorovića, prije nego što će se ovaj pročuti kao bubnjar kultne Ekatarine Velike.

"Album Bezobrazno zeleno je napravljen tako da su prvo svi instrumenti snimljeni na ‘klik’, na ritam mašinu. Onda su doveli Žiku da odsvira bubnjeve. Nisam ga znao i mislio sam nema šanse, izgubit ćemo s njim čitav dan. A Žika je sve odsvirao odmah i to fenomenalno! Bio sam oduševljen ‘Bravo dečko! Sviraš ti negdje?", kroz smijeh je ispričao Bajaga.

Poslje sviranja u Bezobrazno zeleno, Disciplini kičme i EKV Todorović je pronašao sebe isključivo u svijetu glume. Iako cijeni Todorovića glumca, Bajaga i danas žali što je ostavio palice, jer to znači "jedan dobar bubnjar manje, a takvih je ionako malo".

Spot za "Daljinu, dim i prašinu" ekipa iz kuće Urban Jungle – režiser Batinović i producentica Marčela Zanki, pojačana za snimatelja Aleksandra Pavlovića – radila je početkom studenog prvo u studiju, a zatim su kadrovi u kojima se pojavljuju Bajaga i Instruktori snimani u jednom zapuštenom starinskom stanu, takođe u Beogradu. Za izgled benda bila je zadužena modna kreatorica Nataša Šarić.

Za snimanje spota koji nalikuje na mali "road movie", u kojem se Todorović i model Maja Veljković voze kabrioletom, izabrana su na Bajagin prijedlog vizualno atraktivna prostranstva Deliblatske peščare.

"Meni je spot prije ‘sky movie’, nego ‘road movie”, izjavljuje Batinović. "Mada će spot vjerovatno svak’ doživit’ na svoj način. Radim spotove po nekom svom doživljaju i teško mi ih je svrstavat”. 

Kao što je predložio Todorovića ("Žiku sam uzeo jer sam njegov fan i mislio sam da ovo može bit’ dobar momenat za početak naše suradnje, a naravno Bajaga je bio oduševljen tom idejom"), Batinović je odlučivao i o tome kome će pripasti ženska uloga.

"Djevojku sam ugledao na autobusnoj stanici (u Beogradu). Uletio i sve riješio za pet minuta. Zove se Maja Veljković. Inače izuzetno talentirana modna kreatorica. Volim prirodne likove u spotovima, a Maja je svakako to. Izuzetno ugodno iznenađenje i ugodna suradnja sa njom. Mislim da ćemo još surađivat’", kaže režiser.

Ček dis aut