Beogradski noise-pop sastav Artan Lili odlučio je još jednom dobro prodrmati zagrebačku publiku nastupom na prvom Zagreb Beer Festu ovu nedjelju, 21. svibnja, kao šećer na kraju vikenda dobrih koncerata i još boljih piva.

Uz novog gitarista u grupi, Ivana Skopuloviča, Artan Lili vraća se u Zagreb na krilima petog singla “Salonac” s nadolazećeg drugog albuma “New Deal” podsjetiti zašto su predvodnici suvremene beogradske rock scene. Prepoznatljiv i zarazni noise pop zvuk benda, odličan vizualni identitet i tekstovi koji su angažirani, nježni i razumljivi, te nikako površni, čine Artan Lili.

O onome što ih pokreće, kreativno i emotivno, kao i izazovima iščekivanog novog albuma, razgovarali smo s frontmenom, pjevačem i basistom grupe – Bojanom Slačalom.

Najnovijim singlom “Salonac” nedvosmisleno kritizirate apatiju u koju je društvo u Srbiji zapalo. S obzirom da ni kod nas po tom pogledu „ne cveta cveće“, okrenimo se nekim pozitivnijim temama pa otkrijmo koje lijepe sitnice zbrajate u svojoj svakodnevnici?

Bojan Slačala: Nije to samo kritika društva u Srbiji. Čitava regija, Balkan, Jugosfera, nazovite ovo naše podneblje kako god hoćete, boluje od iste bolesti…Bajakovo, Bregana, Rača i ostali granični prelazi imaju moć da zaustave i iznerviraju raju, ali istovremeno predstavljaju nemoć vlasti da zaustave i reše probleme kojima svi robujemo. Glupa stoka i dalje puši tu idiotsku nacionalnu priču. Ja sam imam državljanstva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, dakle 3 pasoša, što mi daje neuobičajenu privilegiju i odgovoran zadatak da o svemu sudim jednako i pošteno. I pošteno da vam kažem, nismo ni za kurac, svi zajedno.  Kad ste dobri svi ste moji, kada niste, niko nije moj, to je moja prosta deviza! A jedna od lepih sitnica i  mrvica života se zove Artan Lili. Smisao za sve nas u bendu.

Što vas pokreće kreativno, emotivno, duhovno…?

Bojan Slačala: Kao što reče jedan veliki slikar, Lubarda, to je pasija… Dakle, nema tu nekog jačeg razloga, sve ostalo su teme kojima se bavite, a pasija za bavljenjem tim je ono što vas pokreće do kraja života! Do kraja života, bez obzira da li ste zaradili penziju ili ne.

Artan Lili, promo foto: Miloš Gojković

Novi singl naći će se na vašem novom albumu “New Deal”, koji se očekuje do kraja godine u izdanju diskografske kuće Lampshade Media te je već dobrim dijelom predstavljen na vašoj službenoj Bandcamp stranici. Na koji način vidite ovo novo studijsko izdanje u vidu zrelosti, neočekivanih izazova i novog kreativnog momenta?

Bojan Slačala: Mi smo grupa koja se stalno menja, sa svakim novim singlom. Tako da dok dođemo do kraja albuma, svašta se desi, neočekivano. Evo npr. sad imamo novog gitaristu u grupi, fenomenalnog Ivana Skopuloviča. Ko bi rekao da će doći do personalne promene ali sve je za ljude. Mi svakako idemo dalje i ne drhtimo pred novim izazovima…

Često vas mediji predstavljaju predvodnicima suvremene beogradske rock scene. Na koji način osobno percipirate svoj kaleidoskop zvuka? Koja je vizija Artana?

Bojan Slačala: Naša uloga je obrazovno-zabavnog karaktera, dakle kulturnoumetnička. U našem svetu sve je dozvoljeno i nema bogova i predsednika. Vrlo je udobno i lepo u tom svetu bez granica.

Artan Lili, foto: Sanda Vitorović

Artan Lili je bend koji je nesumnjivo u samo startu napravio pravi zemljotres na domaćoj muzičkoj sceni ne samo dobrim pjesmama već i konceptom izdavanja svojih singlova…

Bojan Slačala: Ispravno rečeno. Mi samo sledimo impuls vremena u kome živimo i izvaljujemo fore kako da se snađemo. Moramo tako.

Rađanje Artan Lili je li bila stvar slučajnog susreta, preklapanja senzibiliteta, kemije…?

Bojan Slačala: Svega navedenog…čovek mora imati i mnogo sreće u životu, pored volovske upornosti i božanskog talenta.

Bend si pokrenuo ti osobno. Osim što si glazbenik, prvenstveno si slikar, odrastao u umjetničkoj obitelji. Može se reći da je za tebe umjetnost i stvaranje stvar od egzistencijalnog značaja?

Bojan Slačala: Potvrđujem. To je nasušna potreba!

Ni u glazbi nisi od jučer. Prije Artana živio si Stuttgart Online. Na koji način se razlikuje današnji put benda u odnosu na neka starija vremena?

Bojan Slačala: Sve je isto, uvek sve iz početka. U svakoj novoj pesmi moraš da se potvrđuješ i dokazuješ. Nema opuštanja. Carstva su propadala zbog opuštanja i prepuštanja.

Većina bendova egzistira krpajući se osobnim entuzijazmom i resursima. Da li u tom pogledu postoji pozitivan pomak na sceni od vašeg starta prije gotovo pet godina?

Bojan Slačala: Postoji minimalan napredak, ali postoji. Neke stvari dođu same po sebi, ali za većinu morate da se borite do kraja života.

Svojom noise-pop glazbom već kod prvog ukazanja zagrebačkoj publici uspjeli ste steći zavidan broj štovatelja i rasprodati mali pogon Tvornice Kulture. Nakon zimskih svirki u Zagrebu, ljetnu koncertnu sezonu otvarate još jednim nastupom u metropoli 21. svibnja na Beer Festu u Zagrebu, a 27. svibnja selite na “Sea Star” festival u Umag. Koja je vizija Artana za nadolazeći period?

Bojan Slačala: Kao i obično, pravljenje i izdavanje novih singl-spotova i gomila koncertnih aktivnosti na radost nas i naše publike.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)

Ček dis aut