Car Trojan II. – prvi najavni singl 9. albuma Dječaka iz Vode

dječak iz vode

Dječak iz Vode predstavio je ovih dana najavni singl novog albuma. “Car Trojan II.” prvi je singl devetog albuma, još uvijek radnog naslova “Iz prve ruke o drugima”, koji je najavljen za kraj ljeta.

“U ovoj pjesmi autor je inspiriran pričom o caru Trojanu, koji se u različitim verzijama i varijacijama u imenu pojavljuje od slavenske mitologije do rimske povijesti, što najavljuje i jednu od nekoliko tematskih niti vodilja novoga albuma – onu koja se oslanja na inspiraciju povijesnim, literarnim ili mitološkim ličnostima i njihovim životnim putevima, a koji se u svijesti ovog glazbenika isprepliću s asocijacijama na današnje doba ili pak nedavnu prošlost ovih prostora.

Napisana u maniri razgovora s “višim Ja”, koje je pak sazdano od raznovrsnih citata i paracitata, Edin Džambić ovaj put napušta monološku, autonomnu poziciju komentatora i kroničara svojeg vremena, te se upušta u komunikaciju s drugim tekstovima, od književnih, filozofskih do religioznih. Pjesme prerastaju u dijaloško propitivanje – kako drugih i svijeta oko sebe, tako i samoga sebe. Različiti svjetovi i vremena se miješaju, a ideologije i nazori stapaju u jedinstvene slike, te će novi album biti jedan veliki metatekst o ljudskom postojanju: onom današnjem, ali i svevremenskom bivanju.

U tekstualnom dijelu autor stilski zadržava svoju specifičnu pjesničku slikovitost temeljenu na asocijativnom nizanju “kadrova” te, s druge strane, sklonost fabulaciji, dok u glazbenome nastavlja glazbenu dekonstrukciju, nadograđujujući je na kompleksniji način od dosadašnjeg.”

Dječak iz Vode a.k.a. Edin Džambić autor je poznat po svojoj neiscrpnoj kreativnosti te glazbenoj kronologiji današnjice skladanoj na britkim stihovima obojanima specifičnim bosanskim humorom i sarkazmom. Neopterećeni post-rock s upisima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana, zabilježen je do sada na osam studijskih izdanja od kojih je većina objavljena u sklopu Franjićevog kataloga Slušaj najglasnije. Bend je osnovan 2009. u Brčkom (BiH), a od 2014. djeluje u Zagrebu, kao minimalistički duo, uz životnu suputnicu Lju Anđelković Džambić koja ga savršeno upotpunjuje na sceni.

Ček dis aut