Češki progressive-avant-punk bend Už jsme doma dolazi u Močvaru

Oglas

Češki progressive-avant-punk bend Už jsme doma sljedeći ponedjeljak, 9. listopada dolazi u Močvaru u pratnji pulskog benda Urar i zagrebačkog S kim ja radim.

UŽ JSME DOMA (Češka Republika)
Web: uzjsmedoma.cz,  WikipediaFacebookYouTube

Daleke 1985. godine, duboko iza željezne zavjese, u češkom gradu Teplice, hrpica slobodoumnih freakova osnovala je progressive-avant-punk bend Už jsme doma (“Doma smo”, u slobodnom prijevodu “Sad se razumijemo”), pod utjecajem zapadnih slobodoumnih freakova kao što su Frank ZappaThe ResidentsPere UbuDamned i Uriah Heep, a ubrzo im se u ulozi frontmana, autora glazbe i tekstopisca priključuje multiinstrumentalist i pjesnik Miroslav Wanek.

Zbog poznate nesklonosti komunizma prema slobodoumlju, band prve godine postojanja provodi u ilegali, povremeno održavajući tajne koncerte, da bi prvi album izdali tek 1990., nakon Baršunaste revolucije. Kao stalni član banda zadužen za vizuale – omote albuma, plakate, dizajn scene, itd. tada se profilira i slikar Martin Velíšek, čiji rad se smatra integralnim dijelom izričaja Už jsme doma. Sa svojim karakterističnim, nekonformističkim, ali istovremeno poletnim i plesnim zvukom, band ubrzo postaje jedan od glavnih čeških kulturnih izvoznih proizvoda, da bi 1995. ušli u suradnju i sa samim Residentsima, kao glazbenici u njihovom mjuziklu Freak Show.

Uz česte promjene u članstvu i stalna širenja i istraživanja žanrovskih odrednica, Už jsme doma i danas su poslastica za sve ljubitelje glazbenih iznenađenja s istočnoeuropskim okusom, po kakvima su poznati i Pražani Plastic People of the Universe, Estonci Ne Zhdali, a s ovih područja HaustorLijeni HinkoŠumski ili Disciplina kičme.

URAR (Pula)
Web: Facebook

Ovaj osebujan i jedinstven pulski trio glazbena je poslastica i novost na istarskoj i hrvatskoj glazbenoj sceni. Nastali su 2016. godine, a postava benda je:
Emil Rojnić – bubanj
Aida Dražić – bariton sax
Dejan Gotal – gitara i vokal

Više nećemo ništa reći osim da se radi o idealnoj predgrupi za Už Jsme Doma.

S KIM JA RADIM (Zagreb)
Web: Facebook

Ognjen (Čudnoređe), Nadia (Srbi) i Marin (B.T.K) u novom proto-experimental/anti-punk projektu. O njihovom prvom nastupu je napisano: “Na momente nisam bio siguran radi li se o glazbenoj grupi, performansu apstraktnih umjetnika, klubu ljubitelja Normalnofobije ili pak o štićenicima odbjeglim iz lokalne mentalne institucije.” Terapija.net.
Provjerite u Močvari jeste li vi sigurni.

VRATA 20:00 • POČETAK 21:30 • UPAD 35 KN

Ček dis aut