Davna 1995. jest godina koja je postala važan marker u glazbenoj povijesti Psihomodo Popa i to s dobrim razlogom. Bila je to godina koju je obilježila najuspješnija turneja sa svim rasprodanim koncertima, a album ‘Unpljugd’ postao je najslušaniji i najprodavaniji album Psihomodo Popa do tada. Dvadeset godina kasnije, sa tri rasprodana “Unpljugd” koncerta u Gavelli, Psihomodo Pop je potvrdio kultni status na domaćoj sceni. I ove godine publika ima priliku uskočiti u glazbeni vremeplov i uživati u akustičnom izdanju najvećih glazbenih uspješnica hrvatskih Ramonesa, ovaj put u nezaobilaznom klubu zagrebačke scene – Vintage Industrial Baru.

Da svoj zvjezdani status ne grade isključivo na staroj slavi govori činjenica da njihov posljednji singl “Sve će biti u redu” ne silazi s domaćih top ljestvica, a o novom singlu, novom albumu i mogućnostima da se ova nazaobilazna priča naše glazbene povijesti jednom zabilježi i na filmskoj vrpci, kontemplirali smo u društvu karizmatičnog frontmena benda, Davora Gobca.

Petak, 15. rujna zabilježili smo u kalendaru za veliko otvorenje sezone Vintage Industriala uz vaš nastup u ‘Unpljugd’ izdanju. Nakon nešto više od pola godine vraćate se u Savsku 160 gdje ćete u akustičnom aranžmanu odsvirati svoje najveće hitove, a najavili ste neka iznenađenja koja su odmah zaintrigirala javnost. Znamo da nam ih nećete otkriti, no što možemo očekivati od ovog nastupa Psihomodo Popa?

Davor Gobac: Pa iznenađenja će svakako biti, ja ću ispričati tri nova vica, haha.
Svirat ćemo presijek kroz karijeru, svirat ćemo unplugged „uspješnice“ i nastojati obuhvatiti pjesme iz svih perioda. Također, bit ćemo podboltani Napalm djevicama s četiri ženska prateća vokala te bras linijom. Mislim, uvijek je veselo kada radimo unplugged. Sam’ da nekoga struja ne tresne!

Album “Unpljugd” akustična je kompilacija i presjek rada grupe tijekom prvih 12 godina rada. Ove godine zbrajate neke druge godišnjice, hitovi poput „Ona voli samo sebe“, „Bože čuvaj Psihomodo Pop“, „Zagrebačka noć“ broje svojih 20 godina postojanja. Planirate li i ovaj nastup zabilježiti audio i vizualno?

Davor Gobac: Ukoliko ćemo snimati, snimat ćemo za sebe, no nećemo to objavljivati jer nam sada izlazi prošlogodišnja snimka nastupa tri dana u Gavelli, dvadeset godina nakon one Gavelle iz devedesetih. Tu ćete vjerno moći preslušati taj naš dobar unplugged materijal.

Iza sebe zbrajate zavidnu kilometražu na glazbenoj sceni pa ste tako nedavno izjavili da je vrijeme za dokumentarac o Psihomodo Popu i da biste imali što i ispričati. Ostaje li to samo na ideji ili ste time bacili mig o nečemu što se zaista planira realizirati?

Davor Gobac: Pa mi to želimo napraviti, ali nikako da se iskristalizira čovjek koji bi to napravio. Ja bih nekako volio da život „izbaci“ tog čovjeka i da kad on to krene raditi da to zaista bude dobro, da i mi sami budemo isto zadovoljni. Da odgovara istini, ali da bude i zabavno jer ne da mi se samo puke činjenice i godine nabrajati.

Radite na novom albumu, vaš singl “Sve će biti uredu” već neko vrijeme ne silazi s top ljestvica pa se tako i na našoj uporno vrzma u Top 5 najgledanijih video spotova na portalu. Što je poruka singla, osim, naravno, da će sve biti u redu?

Davor Gobac: „Sve će biti u redu?“ je jedna malo ironična poruka u ova teška vremena „ja profućko sam“. Pjesma je dobra, nije crnjak. Više je crno-humorna jer se svi u videu pokušavamo ubiti, ali nam to ne uspijeva, što znači da će sve biti u redu. Iako sam ja to sve drukčije shvatio, mislio sam da se svi trebaju poubijati ak’ je sve u redu kad se već ideš ubiti.

Snimao vas je Steve Albini poznati američki producent koji je radio sa mnogim poznatim bendovima, između ostalog i sa Nirvanom, grupom Led Zeppelin, The Stooges i sa još gomilom odličnih bendova. Kako je došlo do ove zanimljive suradnje?

Davor Gobac: Naš producent Srđan Sekulović Skansi otišao je u Ameriku gdje je upoznao Steve Albinija i dogovorio da Steve održi seminar u Sloveniji, a mi smo bili bend koji je snimao na tom seminaru kako bi budući producenti mogli vidjeti kako se to radi.

Steve je odličan, vrlo skuliran čovjek. Zna što radi, snimke su ispale odlično, snimili smo dvije pjesme i evo, jedna je baš hit.

Koliko smo upoznati, sad već brojite petnaestak pjesama koje bi mogle naći svoj put na novom studijskom izdanju. Prikloniti ćete se sve popularnijem obrascu objavljivanja singl po singl do novog albuma? Kada možemo očekivati njegovu realizaciju i koji novi element donosi u diskografiji benda?

Davor Gobac: Radit ćemo singl po singl. Demo materijala ima dosta i sada smo u fazi biranja koju bismo pjesmu sljedeću objavili. Imamo nekoliko kandidata, a jedna od njih je „Deja Vu“, no vidjet ćemo je li to to.

Uglavnom, sljedeći singl stiže uskoro. Trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a onda ćemo polako dalje. Jednog dana kada budemo spremni, kada budemo rekli da imamo dosta materijala, recimo nakon nekoliko singlova, pokušat ćemo realizirati novo izdanje na CD-u i naravno vinilu sa barem nekih deset do petnaest pjesama. Pa šta im Bog da.

Karte za ovaj akustični vremeplov stigle su nedavno u pretprodaju. Cijena ulaznica u pretprodaji će iznositi 100kn a na dan 130kn.

Možete ih kupiti na sljedećim lokacijama:

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)

Ček dis aut