Dodijeljene nagrade za top 12 europskih festivala

effe250 predstavnika festivala diljem Europe okupilo se u Parizu, 27. rujna na prvoj dodjeli nagrada EFFE. Međunarodni žiri na čelu s predsjednikom Vincentom Baudrillerom (direktor Théâtre Vidy, Lausanne), nagradio je 12 europskih festivala koji su u svojim područjima kreatori trendova, od 760 festivala iz 31 zemlje.

Dodjela nagrada održana je u Théâtre de la Ville, u sklopu programa Festival d’Automne à Paris, a dijelom je EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, projekta koji je iniciirala Europska asocijacija festivala. Nagrade 2015-2016 sponzorirane su od strane Google Cultural Institute.

Odluke žirija građene su na mjesecima rada nacionalnih HUB-ova i stručnjaka koji su stvorili konačne liste nacionalnih nominacija, od svjetski poznatih datuma u kulturnom kalendaru do eklektičnih evenata poznatih samo uključenim insajderima.

Bilo je iznimno zadovoljstvo i privilegija za žiri otkriti dah i ambiciju europskog kruga festivala. Drago nam je vidjeti da je na koncu deset europskih zemalja i široki spektar umjetničkih disciplina sadržano u konačnih dvanaest festivala dobitnika nagrade EFFE, izjavili su članovi žirija.

EFFE nagrade i EFFE etikete jedina su platforma koja slavi festivale najrazličitijih žanrova i zemalja, zbližavajući ih s publikom diljem Europe. Ovi festivali obogaćuju živote stanovnika zajednica u kojima djeluju i doprinose milijarde eura europskoj ekonomiji svake godine.

Dobitnici su…

Ars Electronica (Linz, Austria)
Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, France)
BIG BANG (Antwerp, Belgium; festival takes place in 11 cities across Europe)
Malta Festival Poznań (Poznań, Poland)
Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finland)
Manifesta (Amsterdam, Netherlands; location of festival changes with each edition)
NEXT (Lille, France/Kortrijk, Belgium (Flanders)/Tournai, Belgium (Wallonia))
Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, Netherlands)
Perforations Festival (Zagreb/Rijeka/Dubrovnik, Croatia)
Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Prague, Czech Republic)
Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italy)
SICK! (Brighton/Manchester, United Kingdom)

Među 12 dobitnika svoje mjesto pronašao je i jedan festival iz Hrvatske , a riječ je o festivalu Perforacija koji organizira udruga Domino.

Inovativni novi festival live performansa sa snažnom i provokativnom estetikom, iz zemlje sa jakom festivalskom scenom. Fokus festivala je na queer umjetnicima i temama, što je u njihovoj zemlji kako politički tako i socialno značajno za promicanje jednakih prava za LGBT zajednicu. Festival se održava u tri grada, što uključuje tri različite lokalne zajednice, a umjetnost približava širokoj publici. Osim toga razvili su i inovativnu platform “Night of Performances”, koja predstavlja hrvatske umjetnike diljem svijeta, komentirao je žiri.

Nagrada EFFE festivalu Perforacije, kao jednom od festivala među toliko velikih i odličnih europskih festivala primamo s velikom zahvalnošću te obavezom da i dalje doprinosimo svojim programima kulturnoj raznolikosti u Hrvatskoj, a i u Europi. Ovo je veliko priznanje jednom zapravo malom, ali programski profiliranom i na europskoj razini prepoznatom festivalu. Mogu samo još reći da se nadam da će ova nagrada potaknuti i nadležne institucije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku da još bolje prepoznaju ovaj festival za koji vjerujem da ima još mnogo prostora za rast u našem okviru. – rekao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Domina.
S obzirom na količinu festivala u Europi, od kojih brojni funkcioniraju sa znatno većim budžetima od nas, među kojima su i neki od hrvatskih kandidata, veliko je priznanje biti istaknut na ovaj način. Zaprimiti nagradu iz ruku voditelja Kreativne Europe doprinijelo je tom osjećaju ponosa na naš tim. Naročito jer su nakon što je Domino već neko vrijeme postojao i djelovao, Perforacije nastale baš iz procjene postojanja potrebe za platformom podrške nezavisnoj izvedbenoj sceni s ovih područja. – istaknula je Karla Horvat Crnogaj koja je u ime Domina preuzela nagradu.

Kao globalni digitalni stručnjak, Google Cultural Institute ponudio je EFFE pomoć u postizanju bolje vidljivosti za festivale kroz korištenje svojih digitalnih alata. Ponosni smo prezentirati online izložbu Festivals at the Heart of Europe, curator koje je director kazališta i opera Tom Creed na platform Google Cultural Institute. Ova izložba predstavlja slike iv idea koji prate razvoj festivala u Europi od posljeratnog pokušaja etabliranja mira do interdisciplonarnih i eksperimentalnih festivala današnjice. Također predstavljeni sui festivali nagrađeni EFFE nagradom, što gledateljima omogućava bolji uvid u aktualna festivalska događanja u Europi.

http://www.effe.eu/

Ček dis aut