F5 – “Medo”

Videospot za pjesmu Medo radila je dubrovačka ekipa – režiju potpisuju Robert Nappholz iz F5 i Nikola Kapidžić, koji je bio i glavni snimatelj te montažer spota, a snimatelji su bili Robert Nappholz i Srđan Petrić, koji se u spotu i pojavljuje.

Videospotom su htjeli prikazati Dubrovnik iz drukčije perspektive, u kojoj „gore“ i „dolje“ mijenjaju mjesto,  rubovi i vizure često nisu jasni i u kojoj vlada tjeskobna ljepota.  Videospot su posvetili svima koji su, unatoč problemima, ostali živjeti u Starom Gradu.

Njih, ljude koji se suočavaju sa svim ograničenjima i ljepotama življenja u renesansnom gradu, u spotu Medo predstavlja čovjek u kolicima. Ljetna prenapučenost turistima dovodi do mijenjanja perspektive i potrebe okretanja k nebu, k slobodi („jer čist je zrak“). I ta perspektiva, međutim, ma koliko donosila ljepotu u prekrasnoj arhitekturi i čistom plavom nebu, sadržava skučenost, tjeskobu, hermetičnost. Mijenjanje godišnjih doba u Dubrovniku nije samo klimatsko pitanje nego i društveno: ljeta – masovni turizam, kruzeri, gužve; zime  –  pustoš, depresija…

Upravo pitanjem okoliša, koje uključuje i zrak i zemlju, ali i buku i gužvu, bavi se pjesma Medo grupe F5.Produkcijski tim zahvaljuje Kazalištu Marina Držića, na posudbi kolica, Udruzi mladih Orlando, na ustupanju studija za montažu, tvrtki VSP video  i Glasu Grada te Otpisanimatoru.

Pjesma Medo treći je singl s albuma Organik grupe F5, objavljenog 2015. za Dallas Records.

 

Ček dis aut