Film “Ne gledaj mi u pijat” hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD) odlučila je tajnim glasovanjem da će film “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić biti predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu za 90. nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (‘Oscar’ ) u kategoriji najbolji strani film.”, izjavili su iz HAVC-a u službenom priopćenju na svojoj mrežnoj stranici.

Petnaest članova komisije u petak je u 2. krugu, s natpolovičnom većinom od 8 članova odlučilo da će film “Ne gledaj mi u pijat”, redateljice Hane Jušić, predstavljati hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu za jubilarnu 90. nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti “Oscar”.

Komisija HDFD-a odlučivala je između pet prijavljenih filmova, a oni su abecednim redom:

1.) Ministarstvo ljubavi (redatelj: Pavo Marinković, produkcija: Telefilm)

2.) Ne gledaj mi u pijat (redateljica: Hana Jušić, produkcija: Kinorama)

3.) Sve najbolje (redateljica: Snježana Tribuson, produkcija: Kinorama)

4.) Ustav Republike Hrvatske (redatelj: Rajko Grlić, produkcija: Interfilm)

5.) Uzbuna na zelenom vrhu (redateljica: Čejen Černić, produkcija: Kinorama)

“Ne gledaj mi u pijat” film je o odrastanju i obiteljskim odnosima, u čijem je središtu djevojka (Mia Petričević), koja s obitelji koja živi u skučenom stanu, na osjetljivoj granici između ljubavi i netrpeljivosti. Ovaj je film već sudjelovao na brojnim međunarodnim filmskim festivalima s kojih se nerijetko vraćao s nagradama. Prošle je godine premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji gdje je dobio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, a na 64. pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne arene: za režiju, najbolju glavnu žensku ulogu (Mia Petričević), najbolju sporednu žensku ulogu (Arijana Čulina) i kostimografiju (Katarina Pilić).

Hana Jušić magistrirala je režiju na Akademiji u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu 2007. i iste godine upisala doktorski studij književnosti i filma. Režirala je nekoliko kratkih filmova: Zimica (2011), Terarij(2012), Da je kuća dobra i vuk bi je imao (2015). Napisala je scenarije za dugometražne igrane filmove Zagonetni dječak (2013) redatelja Dražena Žarkovića i Uzbuna na Zelenom Vrhu (2017) Čejen Černić.

 

Ček dis aut