Grafit kultnog punk benda Paraf postaje zaštićeno kulturno dobro

Paraf, Polet broj 88 (07.02.1979.)

Grafit koji je u Rijeci 1977. ispisala prva hrvatska punk grupa Paraf bit će proglašen zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značenja, objavljeno je na riječkom gradskom portalu Rijeka.hr.

Prema portalu Rijeka,hr, inicijativu za proglašenje grafita Parafa kulturnim dobrom dao je publicist i novinar Velid Đekić, koji se bavi istraživanjem riječke baštine, no putem društvenim mreža oglasio se i Milivoj ‘Mićo’ Antolović, koji ističe da je on prvi Gradu poslao taj prijedlog, inspiriran obnavljanjem grafita ‘Hendrix’ na savskom mostu u Zagrebu. Gradonačelnik Vojko Obersnel proslijedio je Gradskom vijeću odluku da se grafit Paraf proglasi zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značenja iako je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar stava da to i nije u duhu punkerske filozofije i kulture.

U obrazloženju prijedloga navedeno je da je grafit Paraf Punk ispisan 1977. godine kao dio propagandnog uličnog blitz kriega riječkog pankerskog trija Paraf, kojeg su činili Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac.

Nalazi se na stubama što se spuštaju od Kozale prema Parku Nikole Hosta, neposredno prije nego što će stube presjeći Brajšinu ulicu. Autori grafita su sami članovi inicijalne postave grupe što je svoje djelovanje definirala u okvirima glazbenog i subkulturnog pokreta koji se danas drži jednim od značajnih poglavlja svjetske pop-kulture. Grupa je ostala ubilježena kao prva riječka i hrvatska pankerska družina, točnije prva pankerska družina u istočnom, u to doba socijalističkom dijelu europskog kontinenta. Mjesto nije slučajno, ne samo zbog činjenice da su članovi Parafa stanovali u tom dijelu grada, nego i zbog toga što je trio kolovoza iste godine pretvorio park u ishodišnu točku istočnoeuropskog punka. Riječ je o nenajavljenom polusatnom nastupu Parafa u parku, tijekom kojega je premijerno izvedeno nekoliko vlastitih glazbenih radova, što je prvi autorski materijal istočnoeuropskog punka. Grafit je nastao korištenjem bijele uljane boje na asfaltu nogostupa, koju su članovi Parafa nanijeli na tlo podebljim kistom, u podebljem namazu, što vizualno potvrđuje curenje boje kosinom tla. To je dalo uratku grub i tvrd šarm, usklađen s umjetničkom poetikom pokreta koji ga je inspirirao. S obzirom da je grafit izravno svjedočanstvo vrlo ranog početka punka kao subkulturnog pokreta u nas i na mnogo širem prostoru, on je jedan od europski vrijednih znakova urbanog duha Rijeke, a i kulturni faktum sam po sebi.”, pojašnjeno je u obrazloženju inicijative.

Ček dis aut