Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Idoliziran i(li) napušten: Čini li se i vama da je metal bolji kad nije popularan?

Svaki puta kad se mainstream scena počne sramiti metala, to metal glazbenicima daje više snage da se fokusiraju na djelovanje ispod tog popularnog radara gdje im se vesele pravi i lojalni slušatelji

Metal glazba je, čini se, prilično je česta tema u raznim istraživanjima. Primjerice, tražio se najglasniji bend na svijetu, otkriveno je i tko su najvjerniji fanovi (metalci, naravno), ali u kojoj godini gubimo zanimanje za novom glazbom



Ako ste se nekim slučajem uplašili za budućnost gitare – ne brinite – sve su popularnije, zaključili su iz Fendera i tvrtke IBISWorld koja prati proizvodnju gitara u SAD-u. Iz britanskog glazbenog časopisa Kerrang nedavno su se potrudili pojasniti fenomen (ne)popularnosti metal glazbe i zašto je metal ustvari puno bolji u vrijeme kada nije popularan.

80-e i dominacija metala

Uvijek je pomalo čudno kad metal glazba, iz ovog ili onog razloga, postane IN, no činjenica je da je metal s vremena na vrijeme ‘moderan’ i popularan. U osamdesetima je šarolika kombinacija velikih frizura, straha od apokalipse, kože & lanaca te specifičnog modnog izričaja bila dominanta glazbena i lifestyle forma. Sredinom dvijetisućitih, nostalgija metalheadsa, ali i neki novi, ponešto ironični i imitirajući bendovi vratili su žešću glazbu na top ljestvice dok su relativno nedavno, zahvaljujući Internet kulturi i influencerima, majice s logotipima bendova (i imitacijama istih) postale must-have celebrityja i njihovih followera

Ono što nikad ne iznenadi slušatelje ove glazbe je to što ta ‘moda’ izblijedi pa tako i metal postane manje popularna glazbena forma. Glavni marketing saveznici metala napuštali su ga već toliko puta da je to već gotovo tradicija. Srećom, dobrih bendova uvijek je bilo i uvijek će biti.

Pretjerivanje kasnih 90-ih i velika pretencionzna masa

Najpoznatiji primjer naglog pada zanimanja od strane publike jest period tijekom kasnih devedesetih kada se u metal izričaju i onome što ide uz tu glazbu počelo toliko pretjerivati da se sve skupa pretvorilo u veliku pretencioznu masu. Fanovi i diskografske kuće okrenuli su leđa ovom žanru te se okrenuli nešto ‘jednostavnijem’ rocku. Zanimljivo je što su u top periodu čak i velikani poput Pantere i Korna najviše pažnje posvećivali laku za kosu i tajicama. (Ne vjerujete? Proguglajte povijest benda Pantera.) MTV, nekada veliki prijatelj i promoter tadašnjih popularnih metal bendova, ikoničnu emisiju ‘Headbanger’s Ball’ preimenovao je u ‘The Rock Show’ te logo s pojačalima koji isijavaju munje zamijenio s rockstyle djevojkama s lošim tetovažama.

Zašto frontman Iron Maidena može biti uzor svakome od nas

Navedeno nije jedini primjer kada je metal bio prvo idoliziran zatim napušten. U ranim dvijetisućitima, metalcore ponovo je isplivao na površinu, no u prevelikoj želji da se distanciraju od populariziranih simbola bendovi su se previše počeli razbacivati s prefiksima poput ‘post-‘ ili ‘-core’ tako da su u konačnici stvorili jedva egzistirajuće žanrove.

…kada je metal bio prvo idoliziran zatim napušten

Slična situacija ponavlja se i danas kada se, u namjeri da se bude drukčiji od drugih, smišljaju subžanrovi subžanrova te se zapravo ‘utapaju’ u velikom moru izbora. Osim toga, neki od izvođača više izgledaju kao modeli za naslovnicu modnog časopisa dok bi cilj treba biti da završe na naslovnici uz svoje glazbene idole. Nekima, naravno i uspije zaplivati.

Razumljivo je zašto mnogi počinju zazirati od metala kad dođe do fanovske groznice. Kao i svi oblici ekstremnih umjetnosti, metal glazba je na neki način i pomalo smiješna. Nečitljivi logotipi, sulude odjevne kombinacije i teatralni tekstovi o zmajevima mogu biti malo too much, ponekad i malo blesavi. Voljeti nešto i paralelno se ismijavati s istom tom stvari ne mora nužno biti isključivo; a ako se ne možete povremeno nasmijati sami sebi samo ćete biti opterećeni s predrasudama ekipe koja vas sudi na temelju majice koju ste taj dan obukli. Na kraju završite kao Brent Hinds iz Mastodona, tvrdeći kako ‘mrzite metal i više ne želite biti u metal bendu’.

POP GALLAKSIJA | Najbolji albumi iz 1970. – Led Zeppelin i Purple – Hail, hail hard/metal rock!

Zašto se onda publika stalno vraća metal glazbi?

Jednostavno: metal ima samopouzdanja. I zahvaljujući tome, preživljava tamo gdje neki drugi žanr ne bi mogao. Metal živi u svom vlastitom svijetu, sa svojim vlastitim standardima. Ne pokušava dobiti pozivnicu za tulum nekog popularnog klinca. U devedesetima kad su se rockeri podijelili na šminkere i one s običnim majicama, metalci su se sa svojim majicama povukli sa stadiona u manje klubove, ali i dokazali kako je tu itekako zabavno te da manje pozornice i manji diskografski ugovori ne znače nužno i manju kvalitetu glazbe. Oni koje ovaj žanr ne zanima ako nije cool, ionako se brzo zasite pomodnosti i pronađu novu modernu zanimaciju dok će oni kojima se metal sviđa zbog glazbe nastaviti slušati i stvarati ono što vole.

Povijesno (a pokazano i istraživanjem), najvjerniji fanovi su – metalci: i u vrijeme kad je takva glazba popularna i kad uopće nije. Upravo radi toga što nisu pomodni te što su navikli da im se sviđaju stvari koje nisu mainstream njihov interes nije moguće kupiti; ili prodati. Oni nastavljaju slušati omiljene izvođače, u potrazi su za novim sličnim izvođačima i nije im strano surfanje internetom, preslušavanje novih singlova niti odlaženje na svirke kako lokalnih tako i velikih bendova.

Da ne bude zabune: velika ekskluzivnost prema samo jednom određenom glazbenom pravcu ne pokaže se uvijek kao najbolja stvar. Kao i svako pretjerivanje, i slijepo branjenje ‘metal vjere’ može otići u ekstreme pa tako po internetu možete naći ksenofobne fanove koji imaju potrebu pisati neopravdane gluposti.

Mainstream ili underground – metal glazba i fanovi tog žanra uvijek će biti

Ipak, fanovi znaju kako je metal nešto što može voljeti bilo tko pa i oni koji paralelno vole druge stvari. Nestanak metala iz mainstream voda nije nešto oko čega se iskreni ljubitelji ovog žanra zabrinjavaju – upravo zato što znaju da će uvijek postojati novih obožavatelja tog glazbenog pravca. Ta publika doći će na koncert omiljenih bendova i u vrijeme kada ti izvođači ne haraju popularnim top ljestvicama.

Zaključno, svaki puta kad se mainstream scena počne sramiti metala, to metal glazbenicima daje više snage da se fokusiraju na djelovanje ispod tog popularnog radara gdje im se vesele pravi i lojalni slušatelji. A svaki puta kada se metal nošen podrškom fanova ponovo vrati ‘na scenu’ – vrati se jači nego ikad. Samo naprijed i proglasite neko glazbeni žanr mrtvim ili zastarjelim. Recite publici da su elektronika i tipke budućnost. Izmislite milijun novih ‘cool’ termina kojim ćete pokušati zamijeniti pojam ‘heavy metal’, proglasite ga povremeno kao ‘cool’ i zabavan jer vam treba za kampanje… U svakom slučaju, mainstream ili underground, metal glazba i fanovi tog žanra uvijek će biti tu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime