Japanski bubnjari Za Ondekoza u Lisinskom

ondekoza

U srijedu, 28. rujna, od 19.30 h, u velikoj dvorani zagrebačkog Lisinskog opet nastupaju japanski bubnjar iz skupine Za Ondekoza.

Za Ondekoza je jedinstvena grupa na svijetu, ne samo po specifičnosti taiko bubnjanja, već prvenstveno po životnoj filozofiji članova. Grupu je 1969. osnovao Tagayasu Den na japanskom otoku Sado, i njeni su članovi od početaka živjeli i trenirali zajedno te stvorili revolucionaran i jedinstven šou u svijetu, koristeći kao osnovu taiko bubnjeve. Revolucionaran po povezivanju tri aktivnosti – trčanja, bubnjanja i plesa, u tzv. maratonskim performansima.

zaondSvjetski debi, nakon godina vježbanja i definiranja ciljeva i misije, grupa je održala 1975., kada su se članovi, nakon trčanja Bostonskog maratona, popeli na pozornicu i nevjerojatnom energijom zasvirali bunjeve. Takvi performansi su rodili ideju o maratonskim turnejama. Prva je započela 1990., a završila je nakon tri godine sa 355 (!) održanih predstava i 14910 pretrčanih kilometara. Prva maratonska turneja po rodnom Japanu započela je 2001., u spomen na preminulog osnivača Tagayasu Dena. Njegovi učenici i sljedbenici pretrčali su 600 kilometara od otoka Sado do planine Fuji, na čije se obronke preselilo sjedište grupe.

Bubnjari Za Ondekoza kontinuirano postižu uspjeh i ostvaruju sve postignute ciljeve i zadatke, a njihov put traje i danas kada trče i bubnjaju diljem svijeta.

 

 

Ček dis aut