Kalifornijska jesen u Močvari počinje na valovima Cool Ghoulsa

cool ghouls

Vruće ljeto na asfaltu Zagreba zaključit će se postepeno glazbenom poslasticom 01. rujna kada nam na vrata kultne Močvare pokuca kalifornijska jesen. Iz “zlatne zemlje” stižu nam Cool Ghouls s punom torbom ljetnih hitova, a na stage će im se pridružiti lokalni Raccoon. Upad 35kn.

Zlatna zemlja Kalifornija već je milijunima godina na udaru valova. Valova Pacifika, valova punka, valova poblajhanog popa… U ovom desetljeću kalifornijske je obale poharala najnovija psihodelična pop poplava, a val koji su pokrenuli Thee Oh Sees, Ty Segall, The Fresh and Onlys ili The Growlers i dalje raste i buja. Kako je uvijek dobro biti u toku s dobrim valovima, ove jeseni će zlatom popločanim ulicama Beat Cityja prošetati neki od najreprezentativnijih novih Kalifornjana, svi odreda na svojim prvim europskim turnejama. Za početak – Cool Ghouls. Ova četvorica mladih musavaca iz San Francisca nimalo ne kriju svoje utjecaje iz 60-ih (The Byrds, The Seeds, Grateful Dead) kombinirajući surf gitaru, višeglasne harmonije, country-rock melodioznost, pa čak i white-soul uplive s duhačkom sekcijom. No, Cool Ghouls nikako nisu neki štreberski retro band. Dovoljno su svježi, rasklimani i garažno oštri da bi zvučali uvjerljivo i u cinizmom natopljenom 21. stoljeću, a mora se priznati da im je, kao i kod većine bandova s te scene, cijela priča i prilično hipster-friendly. Do sada su izdali dva albuma puna lijepih i ljepljivih ljetnih hitova (za užasno cool kalifornijske etikete Empty Cellar Records i Burger Records), a na ovoj turneji prezentiraju najnoviji, koji će sigurno biti jednako dobar kao i prva dva.

Sve u svemu, idealan band za otvaranje koncertne sezone. I idealan soundtrack za lagano flaksanje na plaži punoj praznih limenki pive u iščekivanju novog Dana velikih valova.

Da su brkovi valovi, Raccoon bi jahao na njima. Najnovija zvijezda tamnog sjaja na hrvatskom singer/songwriter nebu kroči neistraženim područjem između Kanta i kantrijane… Tko ga u tome ne bi podržao?

Ček dis aut