Metalfest 2012 – Behemoth potvrdio

clip_image002Poljska death/black metal skupina Behemoth novo je veliko ime koje će nastupiti na Metalfest Open Air Croatia 2012 (http://www.hr.metalfest.eu). Uz Vader, koji će također nastupiti na festivalu, Behemoth se smatra najutjecajnijim bendom moćne poljske metal scene, čiji se broj fanova na svim kontinentima stalno povećava, a uz dobra studijska izdanja, rastuću popularnost može zahvaliti i činjenici da je prvoklasna koncertna atrakcija.

Behemoth su 1991. godine u Gdańsku osnovali Nergal, Desecrator i Baal, i prvih je godina svirao klasični black metal uz dominaciju narodskih tekstova, s kojim se nije uspio ozbiljnije nametnuti. Neka su mu izdanja, poput dema “…From the Pagan Vastlands“ (1994.) ili prvog albuma „Sventevith (Storming Near the Baltic)“ (1995.) označena važnima tek nekoliko godina nakon što su objavljena.

Prekretnica se dogodila krajem devedesetih, poglavito s albumom “Satanica” (1999.), na kojemu je po prvi puta tekstove pisao poljski glumac, pjesnik, filozof i okultist Krzysztof Azarewicz, s kojim je suradnja potrajala i na svim narednim albumima. Također, ključna stvar je i ta da su blacku dodani značajniji utjecaji death metala, i s tom je ‘formulom’ uspon nastavljen albumima “Thelema.6“ (2000.) i „Zos Kia Cultus (Here and Beyond)“ (2002.).

Kontinuirani proboj Behemotha, čiji se sound sve više transformirava iz blacka u moderni death metal, nastavlja se i narednih godina, a vrhunac je bio album „Evangelion“ (2009.), prvi koji je izašao za Nuclear Blast, nakon kojeg je uslijedila velika turneja sa headlinerskim nastupima. Neugodna vijest da Nergal boluje od leukemije, objavljena prošlog ljeta, zatekla je bend na vrhuncu karijere, no, srećom, pronađen je donor, transplantacija koštane srži uspješno je izvedena i on je sredinom siječnja izašao iz bolnice. Nakon nekoliko mjeseci oporavka objavio je da je spreman vratiti se na scenu, što je i potvrđeno nastupima na povratničkoj turneji Phoenix Rising 2011, potvrđen je Full Of Hate Tour 2012, a novi album i veliku turneju Nergal je najavio za 2012. godinu.

Definitivno, Behemoth je u posljednjih desetak godina iz benda koji je svirao kao relativno nepoznati support izvođač, izrastao u respektabilnu metal silu, koji danas na festivalima i turnejama nastupa kao headliner i čiji su nastupi uživo istinski metal spektakl.

Early bird ulaznice (http://www.hr.metalfest.eu/tickets.html) se po cijeni od 299 kuna / 44 eura (plus pretprodajna naknada) mogu kupiti do 31.10., dok će od 1.11.2011. do 29.02.2012. koštati 359 kuna / 49 eura (plus pretprodajna naknada).

LINE-UP METALFEST CROATIA 2012:

IN EXTREMO (www.inextremo.de )
BLIND GUARDIAN (http://www.blind-guardian.com)
KREATOR (http://www.kreator-terrorzone.de)
HYPOCRISY (http://www.hypocrisy.tv)
BEHEMOTH (www.behemoth.pl )
VADER (www.vader.pl )
DEATH ANGEL (www.deathangel.us )
LEGION OF THE DAMNED (http://www.legionofthedamned.net/2011)
ENSIFERUM (http://www.ensiferum.com)
POWERWOLF (www.powerwolf.net )
BREZNO (www.myspace.com/breznospace )
DOOMED (www.myspace.com/doomedband )
ASHES YOU LEAVE (www.ashesyouleave.org )
RISING DREAM (www.rising-dream.net )
INFERNAL TENEBRA (www.infernaltenebra.com )
UNINVITED (www.myspace.com/uninvitedcro )

Ček dis aut