Metalfest: MEGADETH HEADLINER!

megadeth2011

Svjetski metal gigant i ponajbolji thrash metal bend, član „Big 4“ tima, Megadeth, nastupa na Metalfest Open Air Croatia 2012 (www.hr.metalfest.eu).

Svima je poznata priča da je Dave Mustaine osnovao Megadeth nakon što su ga zbog ekscesnog ponašanja iz Metallice ‘otpravili’ James Hetfield, Lars Ulrich i Cliff Burton. No malo tko obraća pozornost da je on koautor nekoliko utjecajnih pjesama Metallice s prva dva albuma, još manje ih ima koji se sjete da je prije Metallice bio u bendu Panic, a možda najmanjem broju metal fanova poznata je verzija priče da je Megadeth nastao sredinom 1983. godine nakon što je Daveu zasmetalo preglasno sviranje basa u jednoj apartmanskoj sobi u Los Angelesu. Toliko se razljutio da je bacio teglu s cvijećem kroz prozor iza kojeg je bio preglasan basist – David Ellefson.

Prvi članovi bili su i gitarist Greg Handevidt i bubnjar Dijion Carruthers, a prve koncerte u veljači 1984. odsvirao je Kerry King, koji se Daveu iznimno svidio, no dao mu je ultimatum – Megadeth ili Slayer. Kerryev odgovor dobro je poznat. Od tada pa do danas, jedina konstanta u bendu je, blago rečeno, čudljivi Dave Mustaine. Uvijek na rubu (često i preko), nekima kontroverzan, nekima nepodnošljiv, nekima iritantnog, nekima odličnog vokala, nekima inovativnog, nekima dosadnog riffanja, nekima ukočenog, nekima neviđenog stava na pozornici, ali svima – jedinstvena i unikatna osoba.

Prva tri albuma, „Killing Is My Business… and Business Is Good! (1985)“, „Peace Sells… but Who’s Buying?“ (1986) i „So Far, So Good… So What!“ (1988) dio su čvrstih temelja thrash scene, koja je fokus interesa metal publike iz Europe preselila u SAD. Na „Rust In Peace“ (1990) počinje desetogodišnja suradnja s poznatim gitaristom Martyem Friedmanom, album koji je uz „Countdown to Extinction“ (1992), po sudu mnogih, pri vrhu thrash, ali i općenito heavy metala. Oba su, nesumnjivo, ključna izdanja thrash/heavy scene 90-ih, kojima su polako, ali sigurno ovladavali death, a kasnije black i nu metal.

„Youtanasia“ (1994) je bio prekretnica, uvod u nešto mekši, mnogi rekoše komercijalniji sound Megadetha diktiran od izdavača, koji se najviše očitovao u albumima „Cryptic Writings“ (1997) i „Risk“ (1999), dok je 2001. godina donijela toliko puta spominjani ‘povratak korijenima’, ili bar pokušaj, s albumom „The World Needs A Hero“.

Uslijedio je odlazak Davea Ellefsona, pa 2002. i raspad Megadetha, za kojeg je bila ‘kriva’ Daveova ozljeda ruke. No na povratak i žestok odgovor na američki politiku, album „The System Has Failed“ (2004.), nije se čekalo dugo, pa slijedi još dublja, glazbena kritika svjetskog poretka, „United Abominations“ (2007), te „Endgame“ (2009), vjerojatno najjači Megadethov album u zadnja dva desetljeća.

Trinaesti album zove se prikladno, „TH1RT3EN“, izašao je lani u studenom, i nakon deset godina predstavio povratnika Dave Ellefsona, koji s Daveom, Chrisom Broderickom i Shownom Droverom čini aktualnu postavu. Istu onu koja je rasprodala Boogaloo 2010., a sa Slayerom održala sjajan koncert 2011. u Areni Zagreb.

Ista ona koja stiže na Metalfest i donosi čisti, originalni i beskompromisni thrash metal, i koja će opet, možemo biti sigurni, održati veliki koncert. Jer naprosto, Megadeth je bend koji ne zakaže nikad, i kojeg se može pogledati – uvijek. I može i mora. Pa makar to bilo i u petak – „TH1RT3EN“. A neće, bit će između 2. i 5.06.2012., na Puntamici u Zadru.

Welcome metalheads, MegaDave is back !!!!

Public Enemy No. 1

Ulaznice:

Cijena ulaznica (http://www.hr.metalfest.eu/tickets.html) do 29.02.2012. je 359 kuna/49 eura (plus pretprodajna naknada), a dostupne su i u sustavu Eventim na području Hrvatske i Slovenije, bilo putem Interneta (www.eventim.hr, www.eventim.si) bilo na prodajnim mjestima čije su lokacije navedene na spomenutim web adresama.

Na području Srbije ulaznice se mogu kupiti preko sustava Gigstix (http://gigstix.com).

www.metalfest.eu

www.hr.metalfest.eu

www.facebook.com/metalfest.hr

Ček dis aut