S ljetnim temperaturama raste i radna temperatura našeg najdražeg glazbenog kolektiva. Mnogi Drugi ne daju se smesti, hladeći se mrzlim pivicama kuhaju nam svoje prvo studijsko izdanje koje krajem ljeta možemo očekivati u nakladi Croatia Recordsa.

Do tada će nam vrijeme kratiti svirkama koje su nezaboravno iskustvo same po sebi! Medvedgradske glazbene večeri, koje su srpanj u Zagrebu učinile zabavnim i uzbudljivim za sve koji ljeto provode daleko od morske obale, ugostit će Mnoge Druge u akustičnom izdanju na vrhu kule. Gdje ćemo još njihov šareni kolektiv loviti ovo ljeto, otkrili su nam u narednim redcima.

Naslovna se mora ponoviti jer je jednostavno tako dobra…

U ne tako davnom intervjuu za Mixer ispričali smo priču o ljubavi na glazbenoj sceni, šarenoj obitelji Juda recordsa, otkrili nešto o tajanstvenom broju 207 i nahuškali Mirka na otvaranje BroPromotionsa. Što ste nam u tih nekoliko mjeseci zakuhali i gdje ste se skitali?

Martin: Osim što se kuhamo u ovoj tropskoj klimi i očekujemo monsune, krčkali smo neke nove stvari, pili fine pive i pripremali iznenađenja, no o tom ćemo potom.

Vaše debitantsko studijsko izdanje najavljeno je tada za ovu jesen. Imamo li po tom pitanju nekih novosti? Jeste li napokon spremni razotkriti datum objave ovog albuma koji s nestrpljenjem iščekujemo gotovo dvije godine, tokom kojih je polako sazrijevao?

Martin: Album je na putu. Naš dežurni dizajner Ante priprema cover albuma i novi dizajn majci, razmišljamo kako posložiti pjesme na albumu…

Filip: Mandre efikasno izbjegava sva pitanja s brojevima i datumima (no navodno zna sinuse i kosinuse). Album izlazi krajem rujna, a divlju promociju očekujte u listopadu!

Album je do sada najavljen sa šest singlova, a kao posljednji posebno je zasjao singl „Duboka“. Za njega ste izjavili da je vjerojatno najstarija pjesma na albumu i da je svaki dio pjesme prožvakan i razrađen do kraja. U kojem smjeru je krenulo ovo izdanje u pogledu zrelosti, neočekivanih izazova, kreativnog pristupa?

Martin: Mislim da nikad nismo bili ni sigurni kamo se krećemo, pa samim tim nismo ni ograničeni gdje bi trebali stići, ni kada, i to će se osjetiti na albumu. Zrelost nam nije jača strana. To može potvrditi bilo tko tko se druži s nama, a ne kaže se bezveze “tko je zreliji – brže truli”. Neočekivane izazove uvijek rado dočekamo jer nas natjeraju da se pokrenemo i budemo kreativni u svojim rješenjima.

Posljednji singl donio nam je i zaista zanimljivu kroniku benda Mnogi Drugi kroz objektiv talentirane Anite Nadj. Zaronili smo u jedan intimni kutak vašeg kolektiva u kojem su sve vaše šarene boje i karakteri još jače zaiskrili. Neosporno je da se itekako dobro zabavljate u svakom trenutku svog glazbenog putovanja.

Mirko: To sve što ste vidjeli u spotu ne bi bilo moguće bez naše Anite, uvijek je tu i uvijek sve dokumentira, makar nam laže da je kamera ugašena. Obavezno čekirajte što radi kad ne visi s nama, divno nešto!

Filip: Sva sreća da se u “Dubokoj” vidi samo maleni dio našeg kolektivnog ludila. 🙂 Evo, svirka na VUMfestu je zapravo pokazala koliko smo ludi kad smo svi skupa (link na foto album). Nakon svakodnevnih poslova i životnih okolnosti,kad se skupimo, izlazi samo pozitiva i bedastoće.

 

Ako sam dobro shvatila, prilikom objave spota dalo se naslutiti da bi pjesma mogla uskoro zaživjeti i u animiranom izdanju?

Martin: Uskoro je relativan pojam. Scenarij je skoro pa gotov, kao i jedan dio 3D likova. Sve što nam sada treba jesu volontirajući animatori ili sredstva s kojima bi platili iste. Možda najavimo sljedeći album s animiranom verzijom “Duboke”. Naglasak na možda.

Nedavno smo vas imali priliku doživjeti i u jednom sasvim novom izdanju kada ste sa društvom na Facebooku podijelili snimku pjesme „Relativnosti“. Ona nam je ukazala na jedno zrelo, ozbiljnije lice Mnogih Drugih. Da li je riječ o usamljenom glazbenom eksperimentu ili polako sazrijeva i novi materijal koji bi se mogao naći na kakvom mini izdanju?

Martin: “Relativnosti” je jedna od onih naših krčkajućih stvari koja tu i tamo ispliva na probi. Taj dan smo imali snimač (hvala Aniti Nadj) i stisnuli smo Rec, a ostalo je, ne bih baš rekao povijest, ali jedan zanimljiv audio zapis koji ima potencijal da osvane na nekom od sljedećih albuma.

Filip: Otkako smo zgotovili album, ideje same frcaju i nove stvari se krčkaju. Trenutno razmišljamo o međualbumu ilitiga EP-u na koji bi stavili stvari s krajnjih rubova naše kreativnosti – od zagorskog rapa, preko boyband numere pa sve do drum’n’bass rokačine. Ako se pojavi taj EP, vjerojatno ime mu je “Da ne propadne”. 🙂

Vaš prvi nadolazeći nastup uslijedit će na Medvedgradskim glazbenim večerima u nesvakidašnjem ambijentu i to u akustičnom izdanju čime će večer ponad Zagreba biti još čarobnija, a zagrebačka publika se vašem nastupu uvijek posebno veseli.

Mirko: Jako se veselimo nastupu i piću (čitaj: 5, 6) s dotičnom intervjuisticom! 🙂 Da, ovog puta smo bez našeg ljupkog brassa i u malo akustičnijoj varijanti, a kako smo u počecima svirali po krovovima zagrebačkih zgrada, ovaj krov cijelog Zagreba ćemo….zapaliti 🙂  (po onoj staroj: the roof, the roof, the roof is on fire!).

Najavljuju se datumi uvijek aktivne sedmorke. Gdje ćete nas sve počastiti svojim nastupom ovoga ljeta?

Mirko: Paaaaa ovako; 28. srpnja smo Mnogi Drugić na Prviću, dan nakon tog uveseljavamo Ižbenik i okolicu na Martinskoj, pa ide red kupanja i odmaranja do 25. kolovoza kad nas očekuje Evergreen fest u Čitluku. Ali budite kao Mandre i ne bakčajte se s datumima već pratite našu fb stranu!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)

Ček dis aut