Monumentalni box set: Bob Dylan Complete Album Collection Vol. 1

dylan-setBob Dylan definitivno je jedinstveni umjetnik s karijerom bogatom čak 60 godina. Upravo je tih 60 godina stalo u kolosalni box set: „Bob Dylan Complete Album Collection Vol. One“ (Columbia Records/Menart). Kako bi se box set ispromovirao kod što širog spektra publike, pobrinuo se Dylanov PR koji je na njegovoj službenoj Facebook stranici stavio obavijest i na hrvatskom što je oduševilo hrvatske fanove.

Box set se sastoji od 35 studijskih albuma (uključujući i prvo ikad sjeverno-američko izdanje albuma „Dylan“ iz 1973.godine na CD-u), 6 live albuma, dvodijelni  „Side Tracks“ i knjigu s debelim koricama koja prati album po album s bilješkama Clintona Heylina i uvodom koji je napisao Bill Flanagan.

Od debitanskog albuma iz 1962. godine jednostavno nazvanog „Bob Dylan“ box set prati neprestanu transformaciju ovog pjevača, tekstopisca, koncertnog izvođača i studijskog umjetnika. Svojom pojavom i glazbom revolucionarizirao je folk, pop i rock glazbu i na koncu svoje karijere još uvijek uspijeva dotaknuti nove granice, konstantno pronalazeći načine da pokaže i istraži ljudske doživljaje, svjetovno i kroz glazbu.

Njegov utjecaj opisao je i američki predsjednik Barack Obama prošle godine u svibnju kad je Dylanu dodijeljena „Predsjednička medalja za slobodu“.

„Nema većeg giganta u povijesti američke glazbe. Moderni trubadur – Bob Dylan etablirao je sebe u jednog od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Bogata poezija njegovih tekstova, otvorila je nove mogućnosti za popularnu glazbu i inspirirala generacije. Njegova glazba donijela je drevnu tradiciju u moderno doba. Više od 50 godina nakon što je počela njegova karijera, Bob Dylan ostao je istaknuti glas našeg naroda i svijeta.

Bob Dylan je vjerojatno jedini umjetnik koji je primio „Predsjedničku medalju za slobodu“, „Pulitzerovu nagradu“ za ogroman utjecaj na popularnu glazbu i američku kulturu, Oscara za „Things Have Change“ – najbolja originalna pjesma, te mnogobrojne Grammy nagrade.

Bob Dylan trenutno uživa komercijalni i kritički uspjeh s posljednjim izdanjem „The Bootleg Series, Vol. 10 – Another Self Portrait“, koji obuhvaća dosad neobjavljene live i studio snimke iz razdoblja 1969.-1971. godine.

„The Bob Dylan Complete Album Collection Vol. 2“ planiran je za iduću godinu, a obuhvatit će cijeloukupni Bootleg Series po prvi put.

Ček dis aut