Morcheeba u Tvornici – Sjajan ‘jubilarni’ 5. koncert u Hrvatskoj

Britanski pop trio Morcheeba je već dobro poznat hrvatskoj publici. Od prvog nastupa 2003. godine, u više navrata su se vraćali u Hrvatsku, a sinoćnji zagrebački koncert u punom velikom pogonu Tvornice Kulture je bio “jubilarni“ peti. Ovom prilikom su nas posjetili u sklopu svoje velike “Greatest Hits – Plugged & Unplugged” turneje. Šesteročlani bend je stupio na pozornicu ravno u najavljenih 22 sata. Večer su započeli kratkim akustičnom blokom. Zanosna Skye Edwards je već prvim taktovima pjesme Trigger Hippie u pratnji akustične gitare, bass gitare i cajóna u dvorani stvorila njima svojstvenu trip hop atmosferu. Nakon par pjesama u unplugged verziji prebacili su se u ‘plugged’ dio večeri, a već uz pjesmu Part of the Process zagrijana publika je glasno pjevala uz bend. Koncert je bio, kako mu u nazivu i stoji, niz najvećih hitova iz njihove bogate, gotovo dvadesetgodišnje karijere. Na repertoaru su se našli Rome Wasn’t Built In A Day, Blindfold, The Sea, Shoulder Holster, Be Yourself, Otherwise i mnoge mnoge druge. Cijelim trajanjem koncerta Skye je plijenila pažnju zavodljivim glasom, a publikom je vladala pozitivna energija. Morcheeba je još jednom opravdala svoj zvjezdani status izvrsnim nastupom i vrhunskom svirkom.

Teško je izdvojiti najbolje iz odličnog koncerta, pa ćemo spomenuti kratku anegdotu kad je polovicom nastupa Skye najavila da ce sljedeća pjesma biti prva s njihovog debi albuma, te priupitala publiku znaju li o kojoj pjesmi se radi. Jedan od fanova u prvim redovima je ispalio točan odgovor (Moog Island) i par trenutaka kasnije dobio od benda na poklon punu bocu tequile, koja je kasnije po sistemu „šalji dalje“ prošla velik dio dvorane.

Primjedbi na koncert je malo ili nimalo. Razglas je ovom prilikom bio odličan i sve minijature sastava i karakteristična boja glasa Skye Edwards su dolazile do punog izražaja. Zamjeriti se može jedino trajanju nastupa od samo sat i pol vremena, uključujući bis. Također je malo razočaranje bio otkazani nastup najavljene predgrupe Little Mountain.

Sve u svemu, isplatilo se sinoć provesti vrijeme uz Morcheebu u Tvornici Kulture i svakako ne propustite neku sljedeću priliku da ih pogledate uživo.

Morcheeba @ Tvornica kulture, 11.12.2014.
foto: Ivan Suvalj

Ček dis aut