Nove glazbene generacije odaju počast nasljeđu Satana Panonskog

Oglas

Prošlo je već pet mjeseci od prvih naznaka da se sprema respektabilan pothvat kojim bi se odalo priznanje osebujnom liku hrvatske glazbene scene – Ivici Čuljaku, znanom kao Kečer II, ali još poznatijem kao Satan Panonski. Ivica je bio krajnje unikatna pojava na hrvatskoj sceni koja je ostavila traga ne samo na punk sceni, već i na puno raznovrsnijoj paleti muzičkih pravaca.

Kompilacija “Oči U Magli – Tribute To Satan Panonski” zamišljena je kao posveta i čovjeku i glazbenoj ostavštini koju su naslijedile novije generacije underground scene. Projekt se rodio kao ideja Maria Kojšora i Tomislava Vugera, velikih fanova Satanovog doprinosa glazbi, s ciljem da se njegova glazba predstavi novim generacijama slušatelja.

Na početku smo slali ideju o tribute albumu na adrese mnogih domaćih bendova i izdavačkih kuća čisto da vidimo da li ima dovoljno interesa za tako nešto. Odaziv bendova je bio odličan, no što se tiče labela, nije bilo zainteresiranih.“ izjavio je Tomislav za Mixer.hr. Iz tog razloga, Mario i Tomislav su osnovali internet label No Profit Recordings, preko kojeg će izdati kompilaciju i u budućnosti  preko labela promovirati mlade bendove i neke druge projekte, no o tome poslije promocije.

Hesus Attor goes Satan

Rezultat truda je kompilacija obrada Satanovih pjesama, a bendovi koji sudjeluju na njoj žanrovski sežu od alternativnog rocka, punka, dubstepa, folka do black metala. Svi odazvani dobili su zadaću da naprave nove interpretacije Kečerovih pjesama, umjesto da ih generički obrade.

Nažalost, s obzirom da je ovo projekt čisto iz ljubavi prema glazbi, zbog nedostatka financijske potpore neki bendovi su otpali no dosta njih pokazalo je velik entuzijazam za projekt i u potpunosti nas podržalo. Okupili smo 14 bendova koji su stilski vrlo različiti, te su Satanovim pjesmama dali novo lice. Osobno, Mario i ja smo vrlo zadovoljni rezultatom obrada, ali najviše nas je oduševio velik interes i podrška bendova za ovaj projekt te činjenica da su svi snimali na svoju ruku i na svoj trošak  i time pokazali da su glazba i umjetnost općenito važnije od novca.“ nastavio je Tomislav te dodao „Moramo dodatno zahvaliti Igoru iz benda Karmakumulator i Stepsu (Stjepanu Kolobariću) iz Stonebridea, koji su nam bili velika pomoć pri realizaciji projekta, ekipi iz KSET-a te Zdenku Franjiću iz “Slušaj Najglasnije” i Vladimiru Adolfu Soldi na ustupanju materijala.“

Upravo jedna od obrada koja se našla na kompilaciji jest i odlična stoner verzija  „Pogledaj Majko, Krv“ u aranžmanu spomenutih zagrebačkih velikana Stonebride. Pjesma se orginalno našla na albumu „Ljuljajmo Ljubljeni Ljubičasti Ljulj“ 1989. te slijedećem „Nuklearne Olimpijske Igre“ (1990.) pod imenom „Pokolj“. Stonebride je obradu snimio u studenom prošle godine u zagrebačkom Chicken studiu i preporučamo da ju poslušate online dok je još dostupna (ukoliko ste ju propustili, strpite se do 27.siječnja).

Kompilacija izlazi 27.01.2013. godine na Ivičinu 21. obljetnicu smrti, te će biti dostupna kao free download. Promotivno će biti predstavljena 31.siječnja upravo u KSET-u, a sav prihod od ulaznica biti će uložen u tiskanje fizičkog izdanja, koje će se (držimo palčeve) moći kupiti tokom sljedeće godine.

Na promociji će se prikazivati dokumentarni film o Satanu, organizirat će se slušaonica njegovih pjesama i slušaonica kompilacije, te će se održati nastup benda Petar Punk koji je i sam sudjelovao u projektu.

„Oči U Magli – Tribute To Satan Panonski“ :

01. Zayn – Slavica (Intro)
02. Bleeding Fist (Official) – Hard Blood Shock
03. Petar Punk – Iza Zida
04. Hesus Attor – Odreži, Nareži, Zareži
05. Karmakumulator – Tiho/Bajka
06. Stonebride Rock – Pogledaj Majko Krv
07. Nina Romić – Dječakova Pjesma
08. Pogreb X – DM
09. E.N.D. – Advokat
10. Cojones – Croatia
11. Brain Holidays Sound System – Oči U Magli
12. She Loves Pablo – Kad Kletva Hoće
13. Snob – Trpi Kurvo
14. Fraktura Mozga – Dragi Sine Moj
15. Zayn – Instrumental (Outro)

Ček dis aut