Novi ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca te Udruga Dyalli pozivaju vas na Novi ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova pod vodstvom Krunoslava Kobeščaka (Fini sapuni, St!llness i Ansambl Forfaitz) i senegalskog glazbenika sa zagrebačkom adresom, Ismail Balde Commija, od ožujka 2017.

U pozivu stoji:

Radionica zapadnoafričkih ritmova održava se u Zagrebu punih devet godina zaredom i jedinstvena je prilika za susret s afričkom muzikom koja je temeljena na ritmu. Za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, u afričkoj muzici (prvenstveno se odnosi na zapadnu Afriku – kulturni krug bivšeg Mandeng carstva) temeljni zvuk kreiraju bubnjevi. Njihov puls u međuigri nekoliko različitih bubnjeva stvaraju vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda.

Od 2008. godine kada je navedena radionica pokrenuta pod vodstvom Nenada Kovačića, ujedno i jednog od najznačajnijih udaraljkaša ovih krajeva, radionicu je pohađalo više stotina ljudi.

Podučavanje zainteresiranih u Zagrebu bio je logičan nastavak nakon putovanja u Afriku. Tako smo nastavili širiti znanje koje smo stekli, na isti način na koji to rade afrički učitelji, a temelji se na metodi ponavljanja po sluhu. Kompleksnost ritmova uspješno se svladava raščlanjivanjem svake dionice na manje dijelove te potom objedinjavanje istih u cjelinu. Da bi polaznici u potpunosti shvatili svaki ritam, nastojimo ih naučiti ne samo dionice Djembe bubnja, nego i ritmičke fraze svakog od tri Dundun bubnja (Sangban, Dununba, Kenkeni), jer melodija koju oni tvore srce je svakog zapadnoafričkog ritma.

Radionicu zapadnoafričkih ritmova prošle godine uspjeli smo podići na novu razinu. Konačno u našem timu imamo pravog djembe majstora, porijeklom iz Senegala. Njegovo ime je Ismail Balde Commi a dolazi iz muzičke obitelji u kojoj još kao dječak počinje svirati djembe. Commijevo podučavanje ritmova pravo je osvježenje i izazov za sve buduće i stare polaznike radionica, budući da su afrička muzika i ritmovi dio njegovog kulturnog nasljeđa, a od njega trenutno ne postoji nijedan autentičniji svirač afričke glazbe na ovim prostorima.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da se prijave na radionicu koja će započeti početkom ožujka i trajati tri mjeseca (ukupno 14 termina).  Radionica je namijenjena početnim i iskusnim sviračima a dijeli se na 3 stupnja kako slijedi:

  1. STUPANJ (voditelj Krunoslav Kobeščak)- PONEDJELJKOM 6.3. – 5.6. 2017. od 19.30 – 21.00
  2. STUPANJ (voditelj Krunoslav Kobeščak) – UTORKOM, 7.3. – 6.6. 2017. od 19.30 – 21.00
  3. STUPANJ (voditelj Ismail Balde Commi) – ČETVRTKOM, 9.3. – 8.6.2017. od 19.30 – 21.00

Budući da svatko ima ritma u sebi a njegovo otkrivanje ili usavršavanje je vrlo izazovno i zabavno istovremeno, pozivamo Vas da se svi skupa super provedemo u novom ciklusu zapadnoafričkih ritmova.

Za sve radionice poželjno je imati svoj djembe, ali nije i nužno. Postoji određen broj djembea za posudbu.”

Cijena radionice je 600 kn (500kn za studente, nezaposlene i umirovljenike), plativo u 2 rate. Prijave na djembe.radionica@gmail.com

Pitanja i dodatne informacije na kontakt tel. (Kruno) 091 539 2778, www.centarcesarec.hr

Ček dis aut