Objavljeno novih 20 natjecateljskih demo bendova 10. Demofesta

Nakon što je žiri odabrao prvu grupu od 30 demo bendova, poznata su imena još 20 demo bendova, koji će imati priliku da natjecati se za nagrade 10. Demofesta, koji će biti održan od 20. do 22. srpnja na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci.

U skladu sa novim konceptom banjalučkog festivala, prethodno odabranih 30 bendova će svirati na glavnoj, “Basstion” pozornici Demofesta, dok će se druga grupa od 20 bendova natjecati na “Beton” pozornici.

Novi koncept također podrazumijeva i to da novih 20 demo bendova ekskluzivno bira osoba neovisna od žirija koji je birao prvu grupu natjecatelja, a koja će se mijenjati svake naredne godine. Ovog puta u toj ulozi našao se Nikola Kolja Pejaković, poznati banjalučki glazbenik, glumac i reditelj.

Imena natjecateljskih demo bendova koji će svirati na “Beton” bini su:

 1. Barrel Row (Ohrid, Makedonija)
 2. Brat (Užice, Srbija)
 3. Cava (Grosuplje, Slovenija)
 4. Drum (Požega, Srbija)
 5. Freedom (Podgorica, Crna Gora)
 6. Good Vibrations (Ljubljana, Slovenija)
 7. Infuzija (Bratunac, BiH)
 8. King Ubu (Zagreb, Hrvatska)
 9. KOB (Kostajnica, BiH)
 10. Kraya (Zagreb, Hrvatska)
 11. Mamurlook (Varaždin, Beograd / Srbija, Hrvatska)
 12. Polarity Of Life (Zagreb, Hrvatska)
 13. Prelude (Žiri, Slovenija)
 14. Silazna putanja (Herceg Novi, Crna Gora)
 15. Slonz (Šabac, Srbija)
 16. Šajzerbiterlemon (Beograd, Srbija)
 17. UV (Novi Sad, Srbija)
 18. White Rabbit Band (Beograd, Srbija)
 19. Zašto Kafka? (Pančevo, Srbija)
 20. Zerostring (Niš, Srbija)

Ono što je važno napomenuti je da je ovim potezom Demofest pružio šansu za dodatnih 20 demo bendova, a to je odluka koju svakako treba pozdraviti. Također, jedna od dobrih strana ovog koncepta je i to što će šansu dobiti oni bendovi koji zbog sistema biranja, a koji podrazumijeva višečlani žiri, inače ne bi prošli selekciju”, naveo je Pejaković.

Najbolji bendovi iz obje grupe natjecatelja (sa “Basstion” i “Beton” pozornice), zasvirat će u velikom finalu, koje će se održati treću, završnu večer Demofesta na “Basstion” pozornici. Sa “Beton” pozornice će biti odabrana dva najbolja demo benda, tj. jedan bend po večeri.

Najbolji demo bend ovogodišnjeg Demofest bit će nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 eura, drugoplasirani će osvojiti glazbenu opremu u vrijednosti 2.000 eura, dok će trećeplasirani sastav za glazbenu opremu dobiti 1.000 eura. I ove godine Demofest uručuje nagradu “Plavi bas”, koji će dobiti najbolji basista Demofesta.

Ovogodišnje izdanje Demofesta će biti održano od 20. do 22. srpnja na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, a u revijalnom programu će nastupiti Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz i Projekt Rakija. Zasvirat će i prošlogodišnji pobjednici Seine, Letarg i Degeneza, a za lokalnu podršku biće zaduženi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.

Ček dis aut