Osmi po redu fotografski festival Organ vida još jednom uz bogat program

OV_objava

Osmi po redu fotografski festival Organ vida okuplja mladu fotografsku scenu, međunarodno istaknute stručnjake i kritičare suvremene fotografije s ciljem promicanja suvremene fotografske prakse i umjetnosti općenito. Festival i ove godine nudi bogat izložbeni, diskurzivni, edukativni, filmski i glazbeno-scenski program.

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu Organa Vida otvoren je do 31. kolovoza 2016. godine, a ovogodišnje radionice održat će Kristin Dittrich, Alixandra Fazzina, Donald Weber, Erik Vroons, Olja Triaška Stefanović i Juraj Blaško te Snježana Josipović.

OV_1_Workshops

Kurirati fotografiju s Kristin Dittrich dvodnevna je radionica, koja će pružiti proširene smjernice iz kustoskog polja te strukturirani i dobro razrađen metodički plan za svoje sudionike. Održat će se u Oris Kući Arhitekture od 15. do 17.9., na engleskome jeziku.

Rizična posla (ne doista): Ekonomija pripovijedanja s Donaldom Weberom dvodnevna je radionica gdje će se polaznici fokusirati na pronalazak jasnoće vizije kroz proces pisanja, što će im omogućiti da osmisle priče koje žele ispričati vlastitim glasom. Održava se 14. i 15. 9. na Arhitektonskom fakultetu, jezik održavanja radionice je engleski.

Radionica Razvoj fotografskog potpisa s Erikom Vroonsom pomaže fotografima razviti i oblikovati vlastiti fotografski „potpis“ podizanjem svijesti o konceptualnom razmišljanju. Naučite kako razmišljati o djelu u nastajanju te postupno izgraditi priču o njemu, kako to djelo prezentirati vizualno i u pisanom obliku od 14. do 15. 9. na Arhitektonskom fakultetu.

Jednodnevna radionica za djecu od 7 do 12 godina starosti Fotogrami sa Snježanom Josipović fokusira se na stvaranje fotografske slike bez fotoaparata, a održat će se u Hrvatskom školskom muzeju. Fotogrami su fotografske slike napravljene bez upotrebe kamere, postavljanjem objekta izravno na foto-osjetljivi materijal kao što je foto-papir (koji sadrži zrnca srebra osjetljiva na svjetlost).

OV_2_Open-Show

Alixandra Fazzina, ugledna fotografkinja koja se bavi temom rata i pripadnica prestižne zaklade i fotografske agencije NOOR, održat će u Zagrebu trodnevnu radionicu pod nazivom Izbliza: Dugoročno dokumentarno pripovijedanje. Prijavite se i uključite u detaljne diskusije čiji je cilj promišljanje o suptilnostima prikazivanja priča i ukazati na to kako iskazati priču s velikim senzibilitetom. Radionica uključuje individualni pregled portfelja polaznika.

Olja Triaška Stefanović i Juraj Blaško, predavači na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi, održat će popularnu radionicu Kako izraditi photo zine. Cilj je radionice vizualna analiza sociokulturnih i povijesnih aspekata grada i promjena u njegovim socijalnim, kulturnim, političkim i arhitektonskim strukurama. Na kraju radionice svaki će polaznik izraditi vlastiti photo zine.

Mlada fotografska scena, osim na izložbi Otkrivanja, čije finaliste možete pogledati na linku, imat će se priliku predstaviti na Open Show Zagreb te Portfolio Review, za koje su prijave u tijeku. 

Open Show Zagreb zasnovan je na ideji interakcije između fotografa i publike, gdje se kroz razgovor i otvorenu diskusiju predstavljaju fotografi i njihov rad unutar kraćih prezentacija.

OV_3_Portfolio

Za Portfolio review mogu se prijaviti se profesionalni fotografi, studenti umjetničkih akademija kao i iskusni amaterski fotografi. Ove godine portfolije će komentirati – Louise Clements (UK, umjetnička direktorica FORMAT festivala), Natasha Christia (ES, spisateljica, direktorica DocField festivala), Kristin Dittrich (DE osnivačica F/Stop festivala te SHIFT fotografske škole), Sandra Vitaljić (CRO, profesorica fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u zagrebu) i Erik Vroons (NL glavni urednik GUP Magazine-a i Newdawn Paper-a). Stručnjaci će također glasati za najbolji portfolio, a pobjednikov rad bit će izložen na Organu Vida 2017. godine.

 

Ček dis aut