Praizvedba “Apoksiomena” uz glazbu Tamare Obrovac u zagrebačkom HNK

Zagrebački je Balet već počeo pripremati svoju prvu premijeru u novoj sezoni, baletno djelo Apoksiomen na glazbu Tamare Obrovac u koreografiji i režiji Claudia Bernarda.

Predstava će biti praizvedena 13. listopada 2017. Dramaturginja je Lada Kaštelan, scenografiju potpisuje Numen, kostimograf je Silvio Vujičić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Muzej Apoksiomena – foto: Bosnić/Dorotić

U predstavi kojoj more određuje poetski i misaoni prostor, koreograf Claudio Bernardo će za odgovorima, koje nam Apoksiomenova nijema usta ne mogu dati tragati zaranjajući duboko u svoju umjetničku imaginaciju. Pokretom, ali i glasom, ispunit će ga baletni ansambl, na glazbu Tamare Obrovac koja svojim melosom dodiruje sve rubove Mediterana te uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje će odabrati i dramaturški obraditi Lada Kaštelan.

Surealizator projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo.

CLAUDIO BERNARDO, brazilsko-belgijski plesač i koreograf rodio se u Fortalezi te je u domovini stekao plesno obrazovanje u školi pod vodstvom Mauricea Béjarta. Plesačku karijeru nastavio je u Béjarteovoj trupi u Lausanni, a 1995. u Belgiji je osnovao vlastitu plesnu skupinu As Palavras, s kojom ostvaruje mnoge zapažene autorske projekte koji se prikazuju i gostuju diljem svijeta.

TAMARA OBROVAC skladateljica je i glazbenica vrlo široka opusa koja u svojim autorskim skladbama rabi etno-jazz inspiriran istarskom narodnom glazbom. Uz međunarodnu koncertnu aktivnost surađuje i s kazalištima kao glazbena autorica plesnih i dramskih predstava.

Ček dis aut