Provjerite Sigur Rósov eksperimentalni projekt u Rijeci

Jučer je završen sedmomjesečni ciklus Sigur Rósovog Valtari Mystery Film eksperimenta.

Sigur Rós, skupina koja u svojoj glazbi koristi elemente klasične glazbe i minimalizma te je poznata po specifičnom načinu pjevanja i glasu pjevača Jón Þór (Jónsi) Birgissona, krajem svibnja objavila je svoj šesti studijski album, ‘Valtari’. Vrlo skoro, ovaj islandski ambijentalni post-rock bend je desecima video-umjetnika i redatelja ponudio skroman budžet kako bi snimili, kreirali ili animirali što god im priziva slušanje novog albuma. Polazna ideja je bila zaobići klasične i uobičajene umjetničke procese i dozvoliti potpunu umjetničku slobodu.

Nikada nismo željeli da naša glazba dolazi s predodređenom emocionalnom reakcijom. Ne želimo govoriti ljudima kako da se osjećaju i što smiju uzeti od naše glazbe. Zaista ne znamo kako će redatelji odgovoriti i što očekivati od video uradaka. Nitko od njih međusobno ne zna što drugi rade pa se nadamo da će ovo završiti kao zanimljiv projekt.”

Među redateljima i redateljicama su se našli i Alma Har’el, Floria Sigismondi, Ramin Bahrani, John Cameron Mitchell i drugi, a sam projekt je postao jedno umjetničko djelo za sebe. Naime, bend planira ovaj vikend (od 07.-09.12.) prikazati svih sedamnaest pristiglih radova na svih sedam kontinenata (da, uključujući i Antarktiku), a lokacije uključuju kina, galerije, barove, hangare, frizerske salone i brojna druga nekonvencionalna mjesta.

Jedno jedino mjesto u Hrvatskoj prepoznalo je zanimljivost ovakvog glazbeno-umjetničkog projekta, a to je Art-kino Croatia u Rijeci gdje u nedjelju 09.prosinca možete pogledati ovaj eksperimentalni uradak u 20h.

Posljednji pristigli uradak pod naslovom “Leaning Toward Solace” djelo je Florie Sigismondi za pjesme “Dauðalogn” i “Varúð”, u u njemu se pojavljuje Elle, sestra glumice Dakote Fanning,  kao balerina dok njenog zabrinutog oca utjelovljuje John Hawkes ( Deadwood, Eastbound & Down,  Winter’s Bone). Možete ga pogledati u linku ispod, a ostatak radova (ukoliko ne planirate skoknuti do Rijeke) možete pogledati na službenoj stranici benda.

Ček dis aut