Psi – Legende riječke punk-rock scene imaju novi album

psi-kao-psiPsi, legende riječke punk-rock scene imaju novi album “Kao psi”.

Prema njihovim riječima, “ovaj album imao je imao sve šanse da nikad ne bude objavljen. To je bilo vrlo izgledno nakon što je propuštena prilika za objavu, davne 1991. godine, nakon što je već dogovoreno da će mariborski izdavač Front rock izdati snimljeni materijal. Ali, izbio je rat, a kad je rat, onda tenkovi i topovi govore, a ne gitare. Tada gitare i muze šute. 
Nepune dvije godine nakon toga, objava CD-a bila je čista fantastika jer grupa je, nakon nekoliko personalnih promjena članova, zamrznula svoje djelovanje za neka buduća vremena. 

2008. došlo se na ideju da se snimljeni materijal pohrani na drugom mediju kako bi se, sedamnaest godina nakon snimanja, sačuvao od propadanja. Taj je posao povjeren Mariu Juničiću koji je primijetio da je kompletan master snimak nestao. Ipak, producent snimljenih pjesama Vlado Gašparović je 1991. godine “za svaki slučaj” snimke prebacio i na jednu TDK kasetu koja je postala jedina dostupna podloga za mastering. Tu jedinu mogućnost, Mario je strpljivim radom iskoristio, te su u paketu sa studijskim snimkama masterirane i neke live snimke.

Naime, na albumu se nalaze četiri “žive snimke” koje su, igrom slučaja, sačuvane s nastupa na dva riječka kultna rock mjesta – Dvorane mladosti i kluba Palach. Snimke iz Dvorane mladosti dijelom dočaravaju kultnu riječkorockersku manifestaciju RI-ROCK.

Te, predratne 1990. pokušavalo se ići s novom konceptom na način da je kvalificirani žiri prethodno odabrao pet grupa (žiri: Goran Lisica Fox, Goran Ušljebrka, Damir Martinović Mrle, Ivan Molek, Bojan Mušćet) koje su nastupale samo te jedne, finalne večeri.  Zanimljivo je da su tada u finalnoj večeri, osim Pasa, svirali Goman, Muhe s proširenim venama i En Face (s Vavom na gitari) te Laufer (s Urbanom i Mudrinićem na gitari).

Iako je i prije nekoliko godina postojao interes za objavom ovih materijala, najizglednija opcija za to je bio digitalni download, zbog čega je masterirane snimke Vlado Simcich Vava odnio u Ljubljanu Goranu Lisici Foxu, kako bi ih Dallas objavio. Legenda kaže da da se Fox nije premišljao ni trenutka nakon što je čuo snimke (“nije valjda lud da to odbije”) te je dogovoreno da se u dogledno vrijeme objavi album grupe Psi, pod etiketom Dallas Recordsa.

Psi su Mladen Ilić (gitara, vokal), Neven Beljan (bas) i Dario Škrobonja (bubanj), a osim njih, u stvaranju albuma sudjelovali su Dragan Župan, Vlado Gašparović, Jasmin Okanović, Petra Leifert i Nikita!

Za snimanje i miks bio je zadužen Bojan Bajić, a mastering je napravio Mario Juničić u studiju Megaphone.

Glazbu i tekstove svih pjesama napisao je Mladen Ilić.

Ček dis aut