Pulski „Pionirski dom“ postao međunarodni glazbeni studio

Ovih je dana zaživjela internetska stranica pulske glazbene rezidencije „Pionirski dom“ (pionirskidom.com), međunarodnog studijskog programa koji spaja suvremenu glazbu s autorstvom pjesnika, a koji je u prostoru udruge Tondak u Rojcu (Radna soba – Rojc) pretprošle jeseni pokrenuo nagrađivani pulski glazbeni producent, dobitnik pet porina Edi Cukerić.

Na ovoj web stranici dostupno je sedam skladbi koje su u toj prvoj rezidenciji kreirali Aleksandar Stojković – ST, pjesnik i frontmen Goribora, Luka Žužić, jedan od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja (Big Band HRT-a, Tamara Obrovac, Edo Maajka, Gustafi…..), Alen Rosanda klavijaturist i gitarist pulskog sastava The Chweger i Branko Crnogorčić producent, snimatelj i član pulskog benda Snovi.

Rezidencijalni program nudi umjetniku prostor i vrijeme za rad i istraživanje unutar vlastitog umjetničkog područja, a najčešće uključuje smještaj, produkcijsku potporu, izlaganje / predstavljanje.

Kako pojašnjava Cukerić, sam naziv rezidencije izraz je nostalgije prema nekadašnjem Pionirskom domu u Puli gdje su oni kao djeca stasali; u tamošnjoj knjižnici, uz glumu, filmove subotom, ples i sviranje te su htjeli u stvaralačkom smislu dobiti duh tog Pionirskog doma.

Suvremeni pristup rezidencije „Pionirski dom“ uključuje razvoj novih smjernica u samom produkcijskom pristupu zvuku i riječi kao i maksimalnu otvorenost prema raznim žanrovima, koji na taj način otvara nove mogućnosti interakcije.

Namjera je u svakoj rezidenciji ujediniti žanrovski i geografski, čim različitije autore, a jedan član rezidencije uvijek će biti i pjesnik/glazbenik, njegujući prožimanje glazbe i riječi/stihova. Ovaj je put to bio Aleksandar Stojković – ST.

Poanta cijele rezidencije je njen humanitarni karakter. Prikupljena sredstva, od za sada samo digitalnog oblika skladbi, donirat će se Dječjem domu „Ruža Petrović“ u Puli s ciljem kupovine glazbenih instrumenata njihovim štićenicima.

Partner ovog programa je i srednja Škola primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli čiji će učenici, za potrebe prve rezidencije, izraditi video uratke pojedinih skladbi. Za vizualni identitet rezidencije i web stranice zaslužna je ekipa iz Koprivnice predvođena Konradom Mulvajom, glazbenikom i članom Montažstroja.

Trenutno traje druga rezidencija na kojoj kao gosti sudjeluju Mario Knezović (Zoster-Mostar) i Filip Motovunski (Motovun – Zagreb).

Program Rezidencija „Pionirski dom“ sufinanciran je od Grada Pule.

Ček dis aut