Recenzija: Adam Smale – “Out Of The Blue” (Ropeadope)

Out of the Bluepiše: Goran Božić

Američki glazbeni žurnalist, Bill Milkowski, tata mata za jazz, nazvao je Smalea najčuvanijom montrealskom tajnom. No Smale definitivno više nije tajna a u međuvremenu je promijenio i mjesto svog obitavanja.

Službeno boravište mu je New York. Nakon što je u Kanadi spakirao svoje kofere i kupio kartu za SAD bilo ga je posvuda. Na Western Michigan University magistrirao je Jazz izvedbu, nastupao je od latinske Amerike do Indije. Sve u svemu po meni jedan izuzetno živopisan, simpatičan te energičan čovjek i glazbenik.

Zanimljivo je kako već četrdeset sedmogodišnji Adam Smale nema impozantnu diskografiju iza sebe, dapače Out Of The Blue je njegov američki prvijenac. Ipak, definitivno ima zavidnu izvođačku karijeru. Svirati je počeo, zaista jako rano, već sa pet godina je pokušavao izaći na kraj s benđom, ali kada instrument ima više žica nego što vi imate godina zna se pojaviti problem. Tako je gitara bila logičan nastavak. Zanimljivo da je profesionalac postao već s dvanaest godina. Naravno kako je u tim godinama ljudsko biće poput spužve tako i Adam upija. Upija znanje i predaju njegovih idola a njih zaista ima u svim gitarističkim stilovima. Na njega tako, jednako utječu jedan Van Halen ali i njegov najveći uzor, kojeg na žalost nikada nije imao priliku upoznati, jazz genije Lenny Breau.

Jesam li već spomenuo? Out Of The Blue je američki debi ali je ustvari drugi album u toj mini diskografiji, prvi i pravi debi je Fun City objavljen u Kanadi prije gotovo dekadu i pol.

No, danas nakon toliko godina imam priliku napisati nešto o američkom dijelu Adamova rada.

Out of The Blue je izašao u prvom kvartalu 2014. godine za Ropeadope etiketu. Svakako ga mogu nazvati originalnim autorskim radom, jer od devet stvari s albuma čak osam je izvorno Adamovo. Smalea prati već etablirani Tri-Fi kojeg čine Phil Palomby na bassu, Mathew Fries, piano i Keith Hall – bubnjevi. S druge strane, ovo je konceptualni omnibus, svaka stvar od prve do zadnje pripovijeda svoju jedinstvenu priču. Zaista, već prva stvar s CD-a, New Start, je gitarističko rafalna posveta Milesovom klasiku So What. Kada govorim o rafalima, zaista to mislim, Smale ipak svira na custom sedmožičnoj gitari. Još ako dodam mali kuriozitet da je upravo on autor knjige Novi pristup ljestvicama za gitariste onda mislim da Adam zna i kako upravljati tom paljbom. Različiti utjecaji koji su kroz godine formirali i brusili ovu nevjerojatnu gitarističku virtuoznost, vidljivi su i na ovom albumu. Ima li boljeg primjera od četvrte stvari, Jazzenco, koja je prelijepa flamenco priča ispričana u jazz maniri. Jazzenco slijedi Night Drive, pripovijetka iz Cruiseovog filma Risky Business. Šesta, She Knows Me, intimna je jazz balada s dodirom već spomenutog Smaleovog životnog idola. Na samom kraju albuma, Original Sin nam pruža najbolje od najboljeg. Bubnjar Keith Hall je definitivno došao na svoje, a mene je oduševio fenomenalni bass solo Phila Palombia.

Bit ću iskren i priznat ću da je ovo jedan od mojih izleta u čudesan svijet jazza. Da ne idem još dalje te kažem kako još rjeđe dobijem priliku recenzirati ovako dobar album. Jedino što u vezi ovog izvanrednog uratka treba kritizirati jeste činjenica da je Smaleov CD već pune dvije godine stajao pohranjen u mojem arhivu nepreslušanih albuma. No ako ćemo prevoditi sam naziv Out Of The Blue, što bi bilo nešto kao Iz vedra neba, tako je mene sve skupa iznenada pogodilo, ali definitivno ostavilo dubok trag. Album, od sada, ne skuplja prašinu u jednoj od mojih ladica već zauzima posebno mjesto u zbirci poslastica, dok album OOTB najiskrenije preporučujem i vama.

Popis skladbi

1  New Start  5:29
2  Blues to Yous  5:34
3  Yes and No  7:33
4  Jazzenco  8:25
5  Night Drive  6:04
6  She Knows Me  7:16
7  Autumn Confirmation  5:28
8  NYC Love Affair  6:01
9  Original Sin  6:30

Podaci o albumu

Datum objave: 4.3.2014.; produkcija: Adam Smale i George Petit; snimano: 22.8.2012. u Water Music, Hoboken, NY, SAD. Trajanje albuma: 58:26. Etiketa: Ropeadope

Ček dis aut