Sud donio odluku u korist Led Zeppelingovog klasika “Stairway To Heaven

led-zeppelin

Porota u Los Angelesu donijela je odluku da Led Zeppellin nije kopirao riff sa Spiritovog instrumentala „Taurus“ iz 1968. za njihov klasik iz 1971. „Stairway To Heaven“.

Naime, Led Zeppelin su optuženi da su Spiritu „ukrali“ početak njihovog vječnog klasika iz 1968. i instrumentala pod nazivom „Taurus“, koji je izdan tri godine prije. Tužbu su podnjeli nasljednici ostavštine pokojnog gitarista Spirita, gitarista Randy Californie.

plant-2Kad je upitan u vezi svjedočenja bivših članova američkoga benda, koji kažu da je došao na koncert benda u Birmingham 1970., čuo kako izvode “Taurus”, a onda peoveo neko vrijeme s bendom Spirit nakon toga, Plant je izazvao opći smijeh odgovorom „kako se ne sjeća gotovo nikoga s kime se družio.“ Zatim je ozbiljno dodao da je ozbiljna automobilska nesreća, koja je uzela maha iste noći, možda utjecala na njegovo sjećanje. Ali Plant je rekao da se jako dobro sjeća kako je sjedio pored kamina u Hampshireu s gitaristom Jimmy Pageom, dok su radili na pjesmi. Pjevač kaže da je riff počeo vrlo brzo teći nakon što je čuo uvodne tonove i predložio tekst: „There’s a lady who’s sure all the glitters is gold and she’s buying a stairway to Heaven.“

Dok se sud složio da su Jimmy Page i Robert Plant koautori pjesme čuli „Taurus“ prije pisanja „Stairway To Heaven“, nisu pronašli da su pjesme dovoljno slične kako bi se odluzela autorska prava Jimmy Pageu i Robert Plantu.

Time je riješeno pitanje koje se vuče već dugo vremena, a sad je i potvrđeno što se zna gotovo pola stoljeća – da “Stairway To Heaven” niti u kojem slučaju nije plagijat. Preostali članovi benda zahvalili su se mnogobrojnim fanovima na podršci.

Ček dis aut