Švedska atrakcija Therion u Zagreb dovodi metal operu

Švedska symphonic gothic metal atrakcija Therion ponovo dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture, ovaj put 05. ožujka 2018. u sklopu turneje na kojoj predstavljaju svoju novu metal operu „Beloved Antichrist” koju najavljuju kao jedinstveni glazbeno scenski performance.

Samo djelo je inspirirano je djelom „A Short Tale of the Antichrist” koje je 1900. godine napisao ruski filozof i pisac Vladimir Solovjov i uključuje kombinaciju zbornog pjevanja, opernog solo pjevanja te klasične simfonijske dionice u kombinaciji sa metal glazbom što ovo djelo čini jedinstvenim.

Therion je osnovan 1987. godine i prošao je razne glazbene faze od death metala na početku, kroz fazu symphonic i gothic metala, sve do metal opere. Tekstovi su im inspirirani različitim mitologijama te ispunjeni okultizmom, magijom i drevnom tradicijom.

Therionov put ka vrhu gothic i metal scene počeo je albumom „Theli” iz 1996. godine na kojem su prvi puta kombinirali elemente klasike i metala što se pokazalo vrlo uspješnom kombinacijom. Na albumu su svirali solisti s mnogobrojnim klasičnim instrumentima kao i veliki zborovi, što je stvorilo specijalnu dimenziju symphonic gothic zvuka. Kako su godine prolazile, lider benda Christofer Johnsson i njegovi suradnici zvuk su sve više bazirali na klasičnim elementima, ali bez gubitka metal korijena. Album „Vovin” objavljen 1998. je njihov do sada najuspješniji album u karijeri. Za samo dva mjeseca je prodan u više od 150.000 primjeraka. Nakon toga je Therion objavio još osam studijskih albuma, a njihovi koncerti su postali prava atrakcija gdje se pored virtuoznog sviranja i nekoliko vokalnih solista odigrava i prava predstava uz obaveznu scenografiju.

Sa Therionom su na ovoj turneji kao specijalni gosti symphonic metalci Imperial Age iz Moskve koji predstavljaju svoj novi, treći album, metal operu „Legacy from Atantis”. Imperial Age sviraju moćan heavy metal u kombinaciji sa akademskim zborom i simfonijskim orkestrom, a kritičari ih opisuju kao susret Theriona s bendovima Nightwish, Rhapsody, Manowar i Avantasia.

Kao prvi bend će nastupiti njemački Null Positiv. Bend se žanrovski deklarira kao alternative metal sa istaknutim ženskim vokalom, a na ovoj turneji predstavljaju svoj drugi album „Koma”.

Početak koncerta je najavljen za 19:30 sati, a cijene ulaznica iznose – akcijska cijena od 150 kn do 15. listopada, od 16. listopada će ulaznice koštati 180 kn, dok će na dan koncerta ulaznice koštati 210 kn.

Pretprodajna mjesta u Zagrebu: Dirty Old Shop – Tratinska 18, Rockmark – Berislavićeva 13, Kloto – Masarykova 14, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 37, Metal Bar Valhalla – Tkalčićeva 25, Purgatory – Ozaljska 47. Dallas Music Shop Rijeka – Splitska 2A, Online: ON PAROLE – http://www.on-parole.com/shop/tickets,  Eventim sustav, www.eventim.hr. Pored običnih ulaznica su u prodaji i vip ulaznice za sjedeća mjesta na balkonu kluba koje su limitirane na samo 60 komada i mogu se kupiti samo preko Eventim sustava. Cijena vip ulaznica iznosi 230 kn u pretprodaji i 250 kn na dan koncerta.

Ček dis aut