SYMPHONY X potvrdili dolazak na Metalfest

clip_image001Metal genijalci Symphony X, bend kojeg mnogi ljubitelji progresivnog metala smatraju najjačom karikom tog subžanra, bit će jedno od najvećih imena Metalfesta Hrvatska 2012.

SYMPHONY X (http://www.symphonyx.com)

Symphony X je osnovao Michael Romeo 1994. godine kada je snimljen prvi album nazvan imenom benda, a 1995. i drugi, “The Damnation Game”, koji donosi još jednu ključnu stvar za nastavak karijere. U bend umjesto Roda Tylera dolazi Russel Allen koji se uz Romea brzo promovira u glavnog kompozitora, a kasnije i u jednog od najvećih metal pjevača.

Sa “The Divine Wings Of Tragedy” (1997) Symphony X postaje sve popularniji i cjenjeniji bend, a status ‘nadolazećih zvijezda’ potvrđuje s “Twilight In Olympus” (1998). Epohalno djelo “V: The New Mythology Suite” (2000.) prvi je konceptualni album baziran na Atlantisu, antičkoj egipatskoj mitologiji i astrologiji, najbolji album dotadašnjeg dijela karijere, “The Odyssey” (2003.) s grandioznom naslovnom pjesmom baziranoj na bezvremenskom Homerovom epu, a “Paradise Lost” (2007.) je kruna karijere.

Djelo bazirano na noveli Johna Miltona o vječnoj borbi svijetla i tame donijelo je jedno od najboljih izdanja heavy metala u prvom desetljeću 21. stoljeća. Album je ušao na Billboardov Top 200, a bio je na čelnoj poziciji Top Heatseekers charta. Četiri su godine trebale da Symphony X izbaci još jedno remek-djelo, „Iconoclast“, koji govori o borbi strojeva i ljudi koji se za opstanak bore upravo protiv onoga što su – sami izmislili. „Iconoclast“ je debitirao na poziciji 76 Billboard 200 album charta.

Symphony X je drugačiji bend, pa iako spada u progresivni metal, u njihovu zvuku ima i elemenata heavy, power, simfonijskog metala i klasike, a glazba im nije tek puko tehniciranje. Kompleksna je, emotivna, maestralna, virtuozna – genijalna.

Ček dis aut