Finger picking u Domu sportova


tomemmMuswellbrook, New South Wales… Zvuči poznato? Apsolutno ne!

Ime Australskog rudarskog gradića od kojih 10.000 duša sigurno ne ulazi u uho na prvi spomen kao glazba njegovog najpoznatijeg žitelja. Upravo tako, Tommy Emmanuel rođen je u navedenom gradu, 31.05.1955. godine. Prvu gitaru je dobio na poklon s četiri godine, a sa sedam je prvi put na radio čuo Cheta Atkinsa i taj trenutak će bitno utjecati na njegov daljnji glazbeni smjer. S devet godina zajedno sa starijim bratom osniva svoj prvi sastav i postaje profesionalni glazbenik, a njegova obitelj prodaje imanje i Tommyev veći dio djetinjstva provodi svirajući po Australiji. Nakon očeve smrti obitelj se seli u Sydney gdje mladi virtuoz pobjeđuje na brojnim glazbenim natjecanjima. Tijekom 70-ih godina svira bubnjeve u grupi Goldrush, a na samom kraju desetljeća postaje gitarist The Southern Star Banda.

Osamdesetih godina postiže veliki komercijalni uspijeh svirajući u tada popularnoj Australskoj grupi Dragon. Napustivši Dragon posvećuje se dugoj i još uspješnijoj solo karijeri.

Narednih godina Tommy Emmanuel opravdava titulu jednog od najboljih gitarista na planeti.

Prepoznatljiv po svom ”finger picking” stilu sviranja, razvio je i tehniku lupkanja ritma po gitari desnom rukom, dok lijevom paralelno palcem drži bas liniju, a s preostalim prstima svira melodiju. Efekte koristi minimalno, a njegovu spontanost i maštovitost dokazuje i činjenica da nikad nema set listu prije nastupa.

Putuje po svijetu i svira apsolutno svuda, od svjetskih metropola, provincija, stadiona, prestižnih dvorana do malih klubova i trgova. Svojim nastupima svaki put iznova ostavlja vjerne obožavatelje bez daha.

Kroz karijeru dijeli pozornicu s raznim drugim gitarističkim velikanima; Chet Atkins, Eric Clapton, John Denver, Joe Satriani…. da nabrojimo samo neke.

Nekoliko puta je nominiran za nagradu Grammy, a u svibnju 2008. dobiva nagradu ”Best Acoustic Guitarist” po izboru čitatelja prestižnog gitarističkog magazina ”Guitar Player”.

Kako zvuči čovjek za kojeg Joe Satriani, Steve Vai i Eric Clapton kažu da je najbolji kojeg su ikad imali prilike slušati, provjerite 18. studenog. Nećete se razočarati…

napisao: Nikola NeralČek dis aut