U nedjelju počinje Ljeto u kinu Europa

Ljeto_u_kinu_EuropaU nedjelju, 12. lipnja, zagrebačko kino Europa otvara svoj ljetni program repriznih i premijernih naslova te bespatnih projekcija za mališane.

Ovogodišnji ljetni program „Propustili ste, pogledajte!“ okupiti će gotovo 50 filmskih naslova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovnog programa. U ljetnoj programskoj shemi naći će se tako, primjerice, hit ostvarenja europske kinematografije poput „Jastoga“, s Rachel Weisz i Colinom Farrellom u glavnim ulogama i u režiji vodećeg grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, „Mladosti“ oskarovca Paola Sorrentina s Michaelom Caineom i Harveyjem Keitelom ili belgijske komedije „Potpuno novi zavjetJaca Van Dormaela. Američki film scenu predstavljaju, između ostalih, „SpotlightToma McCarrthyja, dobitnik Oscara u kategorijama najboljeg filma i najboljeg scenarija, te „Carol“, drama o ljubavnom odnosu dviju žena iz njujorškog miljea 1950-ih u režiji Todda Haynesa.

Od velikih festivalskih uspješnica manjih nacionalnih kinematografija izdvaja se mađarsko ostvarenje „Saulov sinLászla Nemesa, koji je među brojnim priznanjima nanizao i prestižne zlatne kipiće – Oscara i Zlatni globus – te Grand Prix festivala u Cannesu.

Od hrvatskih filmova u Europu se vraćaju „ZvizdanDalibora Matanića, ovjenčan nagradom žirija prestižnog programa Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, „Život je trubaAntonia Nuića, „Narodni heroj Ljiljan VidićIvana Gorana Viteza te na Berlinaleu nagrađena drama „S one straneZrinka Ogreste.

Dokumentarni žanr bit će zastupljenom nizom ostvarenja, među kojima Oscarom ovjenčan dokumentarac „Amy“, o Amy Winehouse, potresno svjedočanstvo afričke stvarnosti „Dolazimo u miruHuberta Saupera te igrano-dokumentarna manjinska hrvatska koprodukcija „Houston, imamo problem!Žige Virca.

Na programu će biti i premijerni naslovi: „Rasprskavanje“ Luce Guadagnina s Tildom Swinton i Ralphom Fiennesom, „Ma ma“ Julija Medema s Penélope Cruz, biografski „Pelé: legenda je rođena“, dokumentarac „Janis“ o Janis Joplin te novi film Branka Schmidta, „Imena višnje“.

Većina ovih filmova, točnije oni koji su nastali izvan engleskog govornog područja, prikazat će se i uz titlove na engleskom jeziku u sklopu ljetnog programa ‘Subtitled T-days’. Riječ je o ljetnoj verziji redovnog godišnjeg programa ‘Subtitled Tuesdays’ koji već drugu godinu zaredom, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kino Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima.

Kino Bibijada, program namijenjen dječjoj publici, i ovog ljeta donosi sedam pažljivo odabranih dugometražnih igranih i animiranih ostvarenja, i to potpuno besplatno, svake srijede i nedjelje s početkom u 17 h.

Ček dis aut