Fotografije: izvor Aerodrom/Facebook

CMC televizija ovog se ljeta po drugi puta vraća u Slavoniju, točnije u Slavonski Brod. “Slavonija fest CMC 200” održat će se u Tvrđavi Brod, 25. i 26. kolovoza, a uz Rock maraton, ovo glazbeno događanje upisuje Slavonski Brod na kartu nezaobilaznih ljetnih koncertnih zbivanja.

Prošle godine obnovljeni, legendarni brodski Rock maraton, kojime počinju festivalska događanja u petak 25. kolovoza, ove godine seli na veliki festivalski stage, a svoj su nastup, uz nova imena brodske i slavonske rock scene, kao headlineri potvrdili Jurica Pađen i Aerodrom. Ovom prigodom osnivač benda i jedan od najslavnijih gitarista lijepe naše, Jurica Pađen, otkrio nam je više o novom albumu, glazbenim uspomenama koje čuva, kao i anegdote o nastanku najzanimljivijih hitova domaće glazbene scene.

Za javnost Jurica Pađen jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih rock glazbenika – pjevač, rock gitarist i skladatelj, član sastava Grupa 220, 4 Asa, Parni valjak i Azra, te osnivač glazbenog sastava Aerodrom i Pađen benda. U dvije kratke rečenice, tko je Jurica Pađen osobno?

Jurica Pađen: Teško je sebe definirati, ali sažetak bi bio – Jurica Pađen je gitarist koji pjeva svoje pjesme (a i tuđe, koje su mu prirasle srcu…) i voli sve faze stvaranja glazbe, od komponiranja, uvježbavanja s bendom, aranžiranja pa do snimanja i produkcije…“

Jednom prilikom ste izjavili „moje pjesme su poput “dizelaša”: sporo kreću, ali dugo traju“. Većina njih, poput  pjesme „Stavi pravu stvar“, „Fratello“, „24 sata“, „Digni me visoko“, „Obična ljubavna pjesma“, „Što si u kavu stavila“, „Otkazani let“, „Usne vrele višnje“, „A šta da radim“…postale su redom klasici koji se dan danas vrte u radijskom eteru. Kako izgleda scenarij tog kreativnog procesa u kojem ove pjesme nastaju?

Jurica Pađen: Moram primjetiti da od nabrojenih pjesama „A šta  da radim“ i „Usne vrele  višnje“ nisam ja napisao iako sam ih snimao. Autor istih je Branimir Štulić, a druga  je  obrada američkog tradicionala kojeg je proslavio Dylan, ali je Štulić napisao tekst na  hrvatskom.

Sam proces nastanka mojih pjesama teško mi je definirati. Uvijek su najbolje one pjesme koje nađu tebe, baš kao što čovjek ne može htjeti dobiti ideju već ona nalazi njega u određenom  trenutku. Npr. Newton i jabuka…

Dvije pjesme koje se rijetko čuju, a meni su osobno posebno drage, jesu dvije pjesme nastale u suradnji sa Štulićem – „Kao kad se misli poklope“ i „Fait Accompli“. Ovu posljednju posvetili ste Johnu Lennonu. Otkud ideja za to?

Jurica Pađen: Ne znam otkud dolaze te ideje, možda iz golemog kozmičkog rezervoara pjesama… Uglavnom, zajedničko Johnnyu i meni, između ostalog, jest da volimo The Beatles.

Prilikom našeg posljednjeg susreta u Novoj Ploči otkrili ste mi da s Aerodromom uskoro objavljujete novi singl „Ja te jednostavno volim“ koji ćete predstaviti premijerno upravo publici u Slavonskom Brodu. Uz singl opet vezujete i zanimljivu anegdotu vezanu za Štulića…

Jurica Pađen: Da, ovih dana izlazi naš treći single pod  nazivom „Ja te jednostavno volim“ koji promoviramo na Slavonija Fest – CMC 200 rock festivalu u Slavonskom Brodu.

Zanimljiva  je priča kako je pjesma nastala. Naime, jedne  noći ovog  proljeća sanjao sam da  mi Johnny svira prekrasnu pjesmu. U trenu sam se probudio, ustao i išao je odmah snimiti da  ju ne zaboravim. Nakon  toga  sam  nastavio spavati… Naknadno  sam  je  doradio  i  napisao tekst i eto, ovih  dana bit će objavljena.

Novi singl, uz ranije objavljene „Od sutra ne pušim“ i „Ispod tuša“, najavljuje i novo studijsko izdanje. Što nam ono donosi i kada ga možemo očekivati? Dali ste naslutiti i da bismo mogli očekivati i zanimljive glazbene suradnje na sceni?

Jurica Pađen: Da, nova  pjesma je dio budućeg albuma, kao i ove dvije već objavljene. U  nastavku ćemo snimiti još pjesama, jedini  je problem odlučiti se kojih jer sam napisao dovoljno za dva albuma. Od  albuma se može očekivati ono što grupa Aerodrom uvijek nudi _ dobra  svirka i produkcija (koju već standardno potpisujemo Hrvoje Prskalo i ja), a sud o  pjesmama dati će vrijeme…

Rock grupu Aerodrom osnovali ste 1978. i zajedno brojite pet studijskih albuma. Pročitala sam zanimljivu činjenicu da je Jura Stublić htio postati pjevač Aerodroma, ali ga niste primili u bend zbog njegovog dubokog glasa. Istina?

Jurica Pađen: Istina, iako sam s Jurom dobar frend i gostovao sam na dosta njegovih pjesama, u vrijeme osnivanja Aerodroma imao sam zbog karaktera glazbe drugu boju vokala  u  glavi.

Na tragu zanimljivih činjenica, kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike na našoj sceni, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvolite da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz vas izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

  • Prvi glazbeni broj/album u koji ste zaista uronili bio je…

Jurica Pađen: Klasika – The Beatles, Stonesi, Beach Boys, Hendrix

  • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje biste najradije zaboravili) bili su…

Jurica Pađen: Moji uzori su bili bendovi koje i dan danas još nitko nije nadmašio, a neki od njih navedeni su u prethodnom odgovoru.

  • Tri pjesme (vaše ili tuđe) za koje smatrate da bi ih svatko trebao poslušati…

Jurica Pađen: Bilo  što od gore  navedenih, iako ima još puno velike glazbe koju bi  trebalo poslušati, ali prostor nam ne dopušta da sve nabrajam.

  • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je…

Jurica Pađen:  Slika s B.B. Kingom

  • Najbolja knjiga o glazbi koju ste pročitali je…

Jurica Pađen: Bilo ih je dosta, ali moram istaknuti „Sve o glazbi“ od David Byrna (Talking Heads)

  • Da možete birati s kim biste nastupili na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…

Jurica Pađen: „Let it be“ sa zborom Ruske ratne mornarice.

  • Tri filma koja biste preporučili nekome da ih pogleda kako bi vas bolje razumjeli na osobnoj razini su…

Jurica Pađen: „Dobar, loš, zao“, „Bilo  jednom  u  Americi“, „Kum“

  • Najintimnija stvar koju ste otkrili kroz pjesmu je…

Jurica Pađen: Da je ljubav najvažnija.

Hvala što ste nam dozvolili zaviriti u vaš skriveni svijet i hvala na trudu i vremenu da odgovorite na ova pitanja. Vidimo se na Slavonija Festu – CMC 200!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)

Ček dis aut