Ulična utrka Xica počinje i završava u Areni uz nastup Lords of Lightning

Svjetlosna noćna utrka Xica koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevni Visualia Festival, bit će jedinstven događaj za sve koji vole rekreativno trčanje ili je to već njihov stil života, naglasili su Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule, i Erik Lukšić, suorganizator i sportski direktor utrke Xica,na konferenciji za novinare danas održanoj u Puli. Posebno su pozvali građane Pule i sve posjetitelje Visualia Festivala da se upuste u avanturu pulske Xice koja će im dočarati Pulu na posve drugačiji način. „Bit će to jedinstven događaj, spektakl u Gradu svjetla, po čemu ćete Pulu doživjeti kao nikada do sada“, poručili su organizatori utrke.

Utrka kroz Grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori upravo žele potaknuti sudjelovanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije. Utrkom će se zaokružiti cijeli grad, a mjesta ima za tisuću, možda i više sudionika, dvostruko više nego lani.

Ovo je treća godina da se organizira gradska utrka Xica. U Areni se priprema i poseban program. Trkače i gledatelje, navijače, svojim nastupom bodrit će britanski dvojac Lords of Lightning, već poznati gosti Visualia Festivala. Dočekat će ih i po završetku utrke, a zabava u Areni nastavit će se uz glazbu DJ Bebeta sve do ponoći, uz svečano proglašenje najboljih trkača i dodjelu nagrada nešto iza 22 sata, istaknula je Cinkopan Korotaj.

Ispred Arene prvo će, u 20.30 sati startati sudionici utrke na pet kilometara, a deset minuta potom i oni koji izaberu dvostruko dužu dionicu. Potonja ruta ide preko svjetlosne instalacije na velikom rotoru na Šijani i nazad preko Rive, uz Aci marinu i ulaz u brodogradilište Uljanik gdje su dizalice – Svjetleći divovi u prvom planu, pa preko Foruma do Pošte i INK-a, skreću na Giardine te se preko podzemnih tunela ispod Kaštela – Zerostrasse vraćaju nazad. Prije ulaska u cilj, u Arenu, svi trkači će proći kroz veliku svjetlosnu instalaciju Twisted pulskog umjetnika i dizajnera Deana Skire.

Sudionicima je osigurana okrjepa te startni paketi sa sponzorskim poklonima. Prijave su otvorene, a kotizacija se može uplatiti i na dan utrke. Do 1. rujna iznosi 90 kuna, od 1. rujna do utrke iznosi 100 kuna, a na dan utrke 120 kuna. Za sve koji se prijave do 10. rujna osigurane su i majice utrke, ali iza tog datuma, zbog velikog interesa, možda ih više neće biti. Građani Pule mogu se priključiti i organizaciji u ulozi volontera.

Bogat program Visualia Festivala, prvog i najvećeg festivala svjetla u Hrvatskoj, osmislila je i organizira udruga Sonitus iz Pule, u suradnji s Turističkom zajednicom grada. Među brojnim partnerima podršku manifestaciji tradicionalno pruža i Grad Pula jer pulska Xica i Visualia Festival pridonose pomicanju granica, spajajući naizgled nespojivo – sport i umjetnost, otvarajući tako nove prostore za naše mlade kreativce čime se obogaćuje i turistička ponuda grada te privlače gosti i nakon špice turističke sezone. Erik Lukšić, uz Turističku zajednicu, suorganizator sportske utrke, istaknuo je da je upravo smisao ove utrke da se Pula potvrdi kao Grad svjetla, a trkači što neposrednije dožive sve potencijale Visualia Festivala.

Partnerima iz prijašnjih godina – Run Croatia i Arena Hospitality group, ove se godine pridružila i Grawe Hrvatska s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi se što prije stiglo do cilja, a cilj je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim oboljenjima.

Ček dis aut