Urban & 4: Nakon digitalnog, stiglo i CD izdanje novog albuma “Mamut”

mamutNakon digitalne objave prošlog petka, stigao je i dugoočekivani CD „Mamut“, peti studijski album Urbana & Četvorke s 11 novih pjesama. Nakon što je sredinom lipnja u radijskom eteru predstavljena “Sutra ćemo pričati”, krajem studenog izašao je novi singl “Priđi mi bliže”, koji su fanovi već ‘prigrlili’ sudeći po odličnim komentarima. Od proročanske i apokaliptične uvodne “Kada se voda povuče” do ljubavne “Gluposti u dvoje” – na kraju, smjestio se cijeli univerzum tema, inspiracija Brechtom u pjesmi “Dva metra”, Pasolinijem u istoimenoj pjesmi, Letećim Holandezom, Venecijom,…  Damir Urban još jednom se potvrđuje kao vrhunski autor i vokal, koji ne podilazi, već saMarcom Bradaschiom, Sandijem Bratonjom, Sašom Markovskim i Lukom Tomanom nalazi način da evoluira, iznenađuje, da li temama koje promišlja i onda glazbeno uobličava, igranjem s analognim zvukom, snimanjem u improviziranom studiju ili vlastitoj sobi.

Autor svih tekstova je Urban, glazbu pet pjesama supotpisuje s Lukom Tomanom, jednu sa Sandijem Bratonjom, a Toman je i autor instrumentalne “Intro  Luka mf102”. Produkciju i aranžmane svih pjesama potpisuju Urban & 4, uz Filipa Vidovića kao koproducenta cijelog albuma te koaranžera dviju pjesama. Međunarodno nagrađivani illustrator i slikar Tomislav Torjanac autor je slika koje izvrsno nadopunjuju glazbu i ujedno je zaslužan za grafičko oblikovanje ovitka. Na pjesmi “Priđi mi bliže” gostujudjeca iz riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a na pojedinima pjesmama i prijatelji Urbana & 4.

Novi album stiže dvije i pol godine od hvaljenog EP-ja “Kundera” (2012., Aquarius Records), koji je Urbanu & 4 donio dva Porina, za najbolji rock album i najbolju izvedbu grupe s vokalom. Ovih je dana najavljeno da će Urban & 4 21. veljače u Maloj dvorani Doma sportova održati jedan od koncerata karijere, prvi solo nastup u toj zagrebačkoj dvorani. U hrvatska kina stigao je film “Dječaci iz Ulice Marxa i Engelsa“, crnogorski kanditat za Oscara redatelja Nikole Vukčevića, u kojem je Damir Urban odigrao manju ulogu, a snimio je i najavnu pjesmu/videospot filma – “Ne brini”.

Ček dis aut