Velika rock eksplozija #8: Na naša pitanja odgovaraju Sebastian Doe, Radio Aktiv i Halter Ego

Sebastian Doe
Sebastian Doe

Ovogodišnja, osma po redu, Velika rock eksplozija će se održati od 08. do 10. Listopada u zagrebačkom klubu Hard Place. U petak, 09. listopada nastupaju grupe Radio Aktiv, Sebastian Doe i Halter Ego. Radio Aktiv je pulsko-zagrebački rock-ska-reggae bend koji je objavio dva studijska albuma i osvojio brojne nagrade – pobijedili su na HGF demo festivalu i HR demo festivalu, osvojili Fender Mega Muzika nagradu kao najbolji mladi bend te zaslužili nominaciju za glazbenu nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine”. Sebastian Doe je poluakustični autorski bend, poznat po širenju nevjerojatno pozitivne energije na koncertima, a iza sebe ima brojne singlove i studijski album. Halter Ego je žestoki četveročlani zagrebački alternativni punk’n’roll bend koji čine isključivo djevojke. Njeguju punk-rock izričaj koji od milja nazivaju “halternativni partviškor”. Svim izvođačima smo postavili pet identičnih pitanja, u nastavku pročitajte njihove odgovore.

Kada i zašto ste osnovali svoj bend?

Sebastian Doe: Bend sam osnovao 2009. godine jer mi je bila želja čuti svoje pjesme u aranžmanu mini orkestra. Trenutno imamo bisernicu, klarinet/saksofon/irsku fulicu, bubnjeve, bas, gitaru i vokal.

Radio Aktiv: Bend je nastao 2009. godine iz potrebe za autorskim izražavanjem na hrvatskom jeziku, kao nadogradnja na dotadašnje rock i punk temelje. Do tada smo većina nas već svirali zajedno u različitim kombinacijama, a to ljeto je Korado odlučio pokrenuti priču Radio Aktiva. Do snimanja prvog albuma okupljena je većina postave u kojoj i danas nastupamo.

Halter Ego: Bend smo osnovale prije nešto više od godine dana. Povod je bio vrlo jednostavan – željele smo svirati i stvarati pjesme.

Radio Aktiv photo
Radio Aktiv

Nabrojite pet (vama osobno) najdražih albuma.

Sebastian Doe: Beatles: Rubber Soul, White Album; John Lennon: Imagine; Zaz: Zaz i Recto Verso.

Radio Aktiv (Branimir Čubrilo): Pet koji mi trenutno padaju na pamet, neka ovog puta budu kompilacijski albumi: The Beatles – 1962-1966 (The Red Album), Beach Boys – Endless Summer, Ramones – Ramones Mania, The Clash – The Singles, Red Hot Chili Peppers – Greatest Hits.

Halter Ego: Svaka od nas sluša različite stilove, ali kao bendovski top 5 bi bio redom:
Drvored- Arhelino, Mašinko – Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše, Pasi – Reci mi da li te boli, The Subways- The Subways, Muse – Black Holes and Revelations.

Koja su tri najbolja koncerta na kojima ste bili kao posjetitelji? Zašto?

Sebastian Doe: Paul McCartney zato što je Beatle (iz sličnog razloga i svaki nastupi našeg Beatles Revival Banda). Mark Knopfler jer mu svaki ton na gitari ima emociju, što me u kombinaciji s njegovim snenim glasom lijepo opušta. Tommy Emmanuel me kao gitarist posebno iznenadio jer sam u razmaku od dvije godine kod njega primjetio napredak u sviranju, a osim toga je simpa na sceni i zafrkava se s gitarom i publikom.

Radio Aktiv: Redoslijed je nebitan, pošto je svaki koncert priča za sebe, pa idemo po sjećanju:
Marky Ramone @ Boogaloo – Korado i ja smo se na neki način i upoznali kao fanovi Ramonesa, a tu večer smo uspjeli upoznati Markyja. Na kraju koncerta sam uhvatio i palicu, koju sam mu (logično, kao bubnjaru) poklonio za rođendan.

Manu Chao @ Dom sportova – Naš prvi susret s eksplozijom energije koju smo dotad upijali slušajući albume i gledajući snimke koncerata. Na koncert sam otišao s temperaturom, koju sam, čini se, iznojio do kraja koncerta.

Vlada Divljan & Ljetno Kino Big Band @ Tvornica – Prvi i na žalost posljednji put da sam ih gledao zajedno. Nakon koncerta sam upoznao Vladu i stekao lijepu uspomenu na “najvećeg džentlmena rokenrola”.

Halter Ego: Kao bend volimo zajedno ići na koncerte bendova hrvatske underground scene, ali i šire pa mislim da bi bilo najbolje da izdvojimo koncerte na kojima smo sve 4 bile. Krećemo od trećeg mjesta: koncert Sajsi MC u KSET-u za Valentinovo ove godine. Bubnjarka nam je poklonila karte i sve smo tu večer odvojile za bendovsko druženje. Ovaj koncert je zaslužio treće mjesto jer smo poslije njega zaključile da je Sajsi naša muza. Mislim da je to dovoljan razlog, hehe.
Drugo mjesto je zauzeo svaki koncert u sjećanje na Antuna Krajinovića Tunu, a posebno ovaj koji tek slijedi. Tamo se uvijek okupe naši prijatelji i odlični bendovi. To je otprilike to čega se sjećamo sa svake Tune i zato zaslužuje drugo mjesto. Prvo mjesto odlazi koncertu Mašinka u Vintage Industrial Baru. Na tom koncertu smo se zbližile više no ikad.

Halter Ego photo
Halter Ego

Što mislite o natjecateljskim glazbenim festivalima (HGF demo festival, HR demo, RockOff…) i jeste li se prijavili na neki od njih? Ako jeste, kakva su vaša iskustva?

Sebastian Doe: Svirali smo na HGF-u i HR demu. To su dobre prilike da se bend pokaže, da se za njega čuje i da upoznaš druge glazbenike, razmijeniš dojmove i iskustva. Ali, ne kužim natjecanje u glazbi, niti u umjetnosti općenito, nije to sport da se može egzaktno izmjeriti tko je bolji. Na stranu što egu paše nagrada i što ga boli negativna kritika – što si s manje ega na sceni (kao i inače u životu) više osjećaš ono što radiš – kod glazbe je taj osjećaj komunikacije sa samim sobom, s ostalim članovima benda, s publikom i s cijelim Svemirom meni osobno jako bitan. Mislim da se nekakva ozbiljnija razmišljanja o nečijem radu mogu donositi tek nakon što umjetnik više nije među živima, ako te tvoje djelo nadživi, u njemu ima nešto bezvremenskog što ima utjecaj na veći broj ljudi. Naravno, to opet ne umanjuje vrijednost onih umjetničkih djela koja rezoniraju samo sa svojim vremenom jer i ona komunciraju s ljudima. Uostalom, istina je u oku promatrača i uhu slušača.

Radio Aktiv: Natjecateljski glazbeni festivali bendovskog tipa imaju smisla kao poligon za predstavljanje autorskog rada i svojevrsnu mini-afirmaciju. Na HGF-u i HR Demo Klubu smo 2011. pobijedili i dobili nešto medijske pažnje, a na RockOff-u smo zasad odsvirali uspješan koncert pred raspoloženom zagrebačkom publikom. Mislim da su takvi festivali zahvalna platforma, budući da se na njima bendovi predstavljaju kao gotovi proizvodi sa svojim autorskim pjesmama, zvukom i identitetom, za razliku od mnoštva instant-talent-show natjecanja.

Halter Ego: Mislimo da su festivali te vrste dobra prilika za svirke mladim bendovima. Negativna strana tih festivala je to što se među bendovima stvara negativna energija i loša atmosfera, zbog toga što počinju gledati jedni druge kao konkurenciju. Mi smo se prijavile na jedan takav festival, ali jednostavno nemamo razloga zašto bi se natjecale još koji put – ne vidimo svoju glazbu kao bolju ili lošiju od druge autorske glazbe.

Koliko često održavate probe i što se na njima događa?

Sebastian Doe: Probe imamo u pravilu jednom tjedno pa malo stisnemo prije nastupa. Dođem s gotovom pjesmom, ponekad s više ili manje ideja za aranžman, na kojem svi zajedno radimo – krenemo svirati pa slušamo kuda nas to vodi. Na sljedećim probama već definiranom aranžmanu znamo nešto dodavati, izbacivati, izmjenjivati… Pjesme mi imaju 3 stupnja razvoja: prvi je u mojoj solo izvedbi, drugi s bendom, a treći pred publikom – tek tu dobivamo finalni osjećaj za njih, tako da ih nakon zanimljivih nastupa nekad znamo dotjerivati. Zna se dogoditi da nam neki dijelovi s vremenom dosade pa ih kroz zabavne improvizacije opet izmjenjujemo. Bitno nam je da se igramo.

Radio Aktiv: Probe ne održavamo često koliko bi voljeli, ali možemo reći – optimalno obzirom na mogućnosti. Na njima uglavnom uvježbavamo koncertni repertoar i razrađujemo detalje, najčešće vokalne harmonije i puhačke dionice. Na kreativnijim probama postojeće ideje za pjesme i aranžmane nastojimo što vjernije materijalizirati i testirati prije odlaska u studio.

Halter Ego: Trudimo se održavati probe dva puta tjedno, ako imamo neku svirku to bude još češće. Nekad proba zna proći kao piva u obližnjem kafiću, prije koncerata se posvetimo uvježbavanju repertoara, a kad neka od nas dobije inspiraciju onda radimo na novim pjesmama.

Ček dis aut