X. Gumbekovi dani u zagrebačkom Histrionskom domu

Oglas

Jubilarni deseti Gumbekovi dani, Međunarodni festival kabareta kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, održat će se od 16. do 26. ožujka, a program recentnih kabaretskih produkcija otvorit će u Histrionskom domu u Zagrebu praizvedba predstave “U petak (za)metak” u režiji Ivana Gorana Viteza.

U jedanaest dana, festival donosi 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma predstavit će se i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice, Velike Gorice, Pečuha (Mađarska), Beograda i Zemuna (Srbija).

Predstava “U petak (za)metak”, produkcija Glumačke družine Histrion koja svečano otvara festival, bavi se demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo.

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak, na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz Pečuha, bajkovitom kabaretskom pričom o prošlosti “Kalamona vjetrovezač”. Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom “Folk acts” Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture.

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će, u subotu 18. ožujka, kabaret “Splićanke” Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri komedije s nogu.

Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom “Reality obračun” Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. Riječ je o kabaretu u kojemu dvoje sudionika reality programa nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način kao što su to radili tijekom održavanja realitya.

U ponedjeljak 20. ožujka, na programu je “Demokracija” Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak. Predstava tematizira razne oblike uspjele i neuspjele demokracije.

Teatar Carte Blanche iz Zemuna utorak 21. Ožujka dolazi s monodramskom tragikabaretom-komedijom “Život je loto” Vladimira Đurđevića u režiji Bojane Lazić. “Brzinom okretanja loto loptica u bubnju, odvija se presmiješna i kaotična drama o čijem ishodu i načinu na koji će se sve završiti, odluku donose upravo gledatelji.“ Isti dan, u sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena “Kneginja čardaša” Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme, “jedno od omiljenih djela operetne pozornice”.

Srijeda 22. ožujka donosi “Jezične varijacije” Nikole Jakovčevića i redatelja Borne Armaninija, produkcija Binocular teatra iz Zagreba, najavljena kao glumačka igra u paru koja se poigrava narječjima – predstava obuhvaća osam različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika.

GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će, u četvrtak 23. ožujka, “Shakespeare pir” Dražena Ferenčine, kabaret o novim gledištima koja u 21. stoljeću i tehnološkom dobu Shakespearea ne smatraju samo kulturnom ostavštinom već ga doživljavaju i kao brend, pop zvijezdu, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa.

Četvrtak donosi i, u Teatru &TD, izvedbu kabareta “Teror tolerancije” Mirana Kurspahića, produkciju Teatra &TD i Kulture promjene & Kufera.

GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje u petak 24. ožujka s kabaretom “I živjele su sretno” Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara.

U subotu 25. ožujka, nastupa Ivica Kiš s “Kaj god bluesom”, nastalim 1971. i prvi put izvedenim na promotivnom koncertu grupe Time u zagrebačkom Studentskom centru. Izveli su ga Ivica Kiš (autor) i Drago Mlinarec kojima je to (tada prvom akustičarskom kantautorskom duetu) bio prvi zajednički javni nastup.

X. Gumbekovi dani završavaju u nedjelju 26. ožujka svečanom dodjelom nagrada i još jednom izvedbom kabareta “U petak (za)metak”.

Ulaznice stoje 30-80 kn, a raspored i druge informacije nalaze se na mrežnoj stranici.

Ček dis aut