Vodič za kupnju prve gitare – 1.dio

piše: Glyc

Bilo da gitaru kupujete sebi ili vas dijete vuče za rukav da bi sviralo, vjerojatno se pitate “Kako izabrati, koliko platiti, kako prepoznati dobar instrument, a ne kupiti jeftino smeće?”. Bez prevelikog ulaženja u osobne preference, dovoljno je pridržavati se par jednostavnih savjeta i kući ćete se vratiti s nečim što će biti dovoljno dobro da vam posluži za vježbanje i prve note u garaži s frendovima, a bez da idućih mjesec dana živite na kruhu i vodi.

U ovom malom vodiču, koji je izveden u nekoliko dijelova, proći ćemo sve bitne dijelove gitare u 4 točke – vrat, tijelo, elektronika i hardware. Pri kupovini instrumenta zaista vrijedi izreka “Koliko para, toliko muzike”, pogotovo ako pričamo o proizvodima iz nižeg cjenovnog razreda, gdje par stotina kuna može činiti drastičnu razliku u kvaliteti. Bilo da kupujete novu ili rabljenu gitaru, savjet glasi – ne trošite bogatstvo na prvi instrument! Šanse su da još nemate pojma što želite – pričekajte i saznajte, pa onda trošite.

VRAT

Mnogi toga nisu svjesni, ali drvo ima velik utjecaj na zvuk. Ne možete jednostavno uzeti komad šperploče, nabaciti žice i svira. Svaka vrsta drveta zbog svoje tvrdoće, strukture i mase vibrira na karakterističan način, što preko žica utječe na zvuk. Želite li zvonkiji zvuk s više visokih frekvencija, vaš izbor su javor (za vrat i fingerboard) ili ebanovina (za fingerboard). Obje su vrste vrlo tvrde i jake, a spadaju u popularan izbor i naći ćete ih posvuda. Želite li mekši, tamniji zvuk, s više srednjih frekvencija, izaberite rosewood (zvan i ružino drvo) za fingerboard, a možete ga upariti s mahagonijem (popularna kombinacija kod Gibsona).

Zakrivljenost ili radijus vrata (obliji ili ravniji) također utječe na sviranje. Veći radijus (ravniji) omogućit će vam da žice spustite prilično nisko, a olakšat će i bendanje. Obično ga preferiraju metal gitaristi na modelima tipa Ibanez, Jackson i sl. Manji radijus (zaobljeniji) odlično paše za prirodan položaj prstiju pri sviranju akorda. Širinu vrata prilagodite svojim prstima, ako su kraći vjerojatno će vam biti lakše s užim vratom.

Pragovi (metalni dijelovi na vratu o koje pritiskate žice) dolaze u više veličina, od niskih do visokih i uskih do širokih. U zadnje su vrijeme popularni jumbo pragovi jer omogućuju vrlo lako bendanje i prsti ne “zapinju” o drvo ispod (neki vole baš suprotno, osjetiti drvo i “daviti” vrat). Međutim, zahtijevaju vrlo lagan dodir jer su obično visoki i ako baš krenete stiskati žice kao ludi postoji šansa da vam ton svaki put bude malo viši (sharp) nego bi trebao, a sve skupa zvuči raštimano. Pripazite da pragovi nisu odvojeni od drveta, već da su čvrsto i ravnomjerno pritisnuti i dobro umetnuti, inače ćete dobivati užasan, šupljikav zvuk, a žice će na dijelovima gdje je prag previsok ili odvojen zapinjati. Zamjena pragova može vas koštati 500-700 kn.

Pozadinski oblik vrata također je bitno prilagoditi vašoj ruci. Tanak i plosnat vrat, koji bi u presjeku izgledao kao slovo D, sigurno će biti brz, ali može zamarati ako imate veliku šaku i duge prste, pa vam fali uporište, nešto za što biste zapravo primili. Deblji vrat nudi više sustaina (duže trajanje tona) i odlučniji, konkretniji zvuk. Vrlo je udoban oblik koji izgleda kao slovo C, jer ravnomjerno popuni šaku, dok neki vole blagi V-oblik.

Oblik headstocka (prevodi se i kao “glava”) sam po sebi nije presudan, iako veći komad nudi malo više sustaina. Veća je razlika u kutu naspram ostatka vrata. Kod Fendera je headstock paralelan s vratom, dok je kod npr. Gibsona nagnut prema unatrag pod određenim kutem. Nagnuti headstock znači bolju napetost žica preko nuta (nulti “prag” s urezima za žice), čemu su kod Fendera doskočili ugrađivanjem jednog ili dva mala držača za neke žice.

Najbitnija stvar je da provjerite da vrat nije izvijen u spiralu ili bočno. Dosta se stvari da podešavati, ali takav problem znači ili skup popravak ili potpuno neupotrebljiv vrat na kojem će žice neprekidno zapinjati, zvrndati i onemogućavati normalno sviranje.

Ne postoji “savršena gitara”, postoji samo “savršena gitara za vas”. Do toga se dolazi upravo informiranjem o opcijama, isprobavanjem što vam odgovara i kombiniranjem.

U idućem nastavku idemo dalje.

Stay tuned!